Teli tányér rászorulóknak - Most könnyen segíthet!

A legtöbb gyereknek a nyári szünet az év legjobb időszaka. Sokaknak azonban az iskolai évek közötti pár hónap a nélkülözésről is szól: a hátrányos helyzetű gyerekek közül nagyon sokan éhen maradnak az iskolai szünetben.

Család-otthondiju-2017. 05. 19. péntek2017. 05. 19.

Kép: Vác táncsics Mihály mezőgazdasági szakközépiskola menza közétkeztetés sómentes táplálék konyha főzés 2015 09 21 Fotó: Kállai Márton

Teli tányér rászorulóknak - Most könnyen segíthet!
Vác táncsics Mihály mezőgazdasági szakközépiskola menza közétkeztetés sómentes táplálék konyha főzés 2015 09 21 Fotó: Kállai Márton

A gyerekszegénység mértékét tekintve nincs mire büszkének lennünk: Magyarország az uniós országok között is sereghajtó. A magyar gyerekek harminc százaléka rászoruló, lényeges anyagi nélkülözést szenved el. Ezek a gyerekek nem csak éhesek – hívja fel a figyelmet Herczog Mária szociológus –, de a minőségi étkezés hiányát is elszenvedik. Ebből következik, hogy fizikai, szellemi fejlődésükben is hátrány éri őket. Ha pedig éhesek, az iskolában sem teljesítenek jól, így esélyük sem lesz kitörni a szegénységből.

Ezek a gyerekek legalább az iskolában meleg ételhez jutnak, ám az iskolai szünidőben a rászorulók étkeztetése nem megoldott.

A Magyar Tudományos Akadémia Gyermekesély Programjának közleményeiből tudjuk, az országban 430 ezer rászoruló gyermek él. Hogy ki számít rászorulónak? Azok a kicsik, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem 37 050 forintnál kevesebb. Az állam szerint e gyerekek közül 208 ezren szorulnak ingyenes nyári étkezésre. Az ő étkeztetésüket elvileg az állam vállalja: kifizeti az étel költségét.

De ezenfelül minden másért (eszközökért, helyért, munkaerőért) az önkormányzatok felelnek. A családoknak ráadásul kérvényt kell benyújtaniuk a támogatásért – sokan szégyellik anyagi helyzetüket, és ezért nem élnek a lehetőséggel, mások pedig nem is tudnak róla. A szegényebb önkormányzatoknak nem feltétlen érdekük tájékoztatni erről a családokat. Mindezeket összevonva körülbelül 100 ezer rászoruló gyerek jut nyáron is meleg ételhez.

A programból kimaradó gyerekeknek segítene a Gyermekétkeztetési Alapítvány legújabb kezdeményezése. Az alapítvány egész évi munkája mellett most Telitányér-akciót hirdet, amellyel mi is segíthetünk: a támogatók 500 forintért szimbolikus „telitányért” vehetnek. Ebből a pénzből egy-egy halmozottan hátrányos településen élő gyerek juthat egynapi egészséges ennivalóhoz. Az akciót több étterem támogatja, köztük Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes is.

Segíthetünk másképp is, például adónk egy százalékának felajánlásával. A GYEA adószáma: 18049842-2-43.

Ezek is érdekelhetnek