A kutyák látásának romlásáról

Folytatva a múlt hét témáját – a kutyák és az emberek látáskülönbségéről írtam –, most a kutyák látásának romlásáról lesz szó. Ez azért fontos, mert négylábú kedvencünk látásának gyengülését sokszor nehezen vesszük észre, olykor pedig már csak a beállott vakságra figyelünk fel. Azok a kutyák, akik már látásuk 80%-át elvesztették, még mindig könnyen megtéveszthetik gazdájukat és elhitetik vele, hogy semmi gond nincs.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 06. 28. szerda2017. 06. 28.
A kutyák látásának romlásáról

A legtöbb gazdi csak akkor veszi észre, hogy kutyája szinte már teljesen vak, amikor látásának utolsó 20%-át kezdi elveszíteni mindkét szemére. Ha a kutya az egyik szemére teljesen megvakult, de a másik szemével abszolút jól lát, akkor is nehéz meghatározni, hogy az ebnek látásproblémája van, mivel a látó szem nagyon jól kompenzál. Sőt, a vak vagy gyengénlátó kutyák is könnyen félre tudják vezetni gazdáikat, ugyanis már korábban memorizálták a bútorok helyét a házban, pontosan tudják, hogy melyik tárgy hol található, és kikerülik ezeket.

A másik zavaró tényező a halláskárosodás.

A gyengénlátó kutya, akinek azonban a hallásával nincs gond, elhiteti, hogy ő még jól lát, s csak amikor a hallása is kezd elromlani, szembesülünk hirtelen mindkét problémával. Ugyanígy a krónikus ízületi fájdalom vagy hátfájás is lehet megtévesztő, mert ezekkel a betegségekkel is együtt járnak a vizuális hibákhoz hasonló tünetek. És még egy jelentős gond: a cukorbeteg kutyáknál nagyon magas a kockázata annak, hogy mindkét szemükön egyszerre alakul ki szürkehályog, melynek következtében nagyon gyorsan, sok esetben akár egyetlen éjszaka alatt elveszíthetik látásukat.

A közelmúltban a kanadai „Modern dog magazin” egy állatorvosok által összeállított cikket adott közre a témában, melynek segítségével megtanulhatjuk észrevenni a látás romlására utaló jeleket. Íme, a progresszív látásromlás öt legfontosabb jele:


1. Amikor a kutyának dobsz egy játékot vagy jutalomfalatot, s nem látja azt. A perifériális látás határait úgy lehet tesztelni, hogy a játékot vagy a falatkát nagyon a jobb, illetve a bal oldalára dobjuk, és megfigyeljük, mikor veszi észre, hogy ott van.

2. A kutya vonakodik attól, hogy fel- vagy leugorjon, bizonytalan a lépcsőn, vagy nem szívesen megy ki a kertbe, ha sötét van. A farkasvakság (időskori retinadegeneráció) sok idős kutyánál bekövetkezik, de látáskiegészítő szerekkel ez az idő kitolható.

3. Beleütközik a nem megszokott vagy ismeretlen helyen lévő bútorokba.

4. Nem hajlandó be- vagy kiugrani az autóból, bár ebben ízületi betegség is szerepet játszhat.

5. Úgy tapasztaljuk, hogy a kutyát az erős napfény elvakítja. Ha a kutyának súlyos szürke hályoga van, akkor a nagyon erős fénynél, mint például a napfény, a látás számára is zavaró.

Ezek is érdekelhetnek