Emelkedő lakbérek - A kilábalás jelei sem látszanak, csak a rögtönzött megoldások

Dráguló bérlemények - A rendszerváltás óta egyik kormánynak sem igazán szívügye a lakhatás, s ennek következtében ma már e területen válságról beszélhetünk, fogalmazta meg álláspontját érdeklődésünkre Jelinek Csaba, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársa, a Habitat For Humanity egyesület közelmúltban szervezett kerekasztal-beszélgetésének egyik előadója.

Család-otthonHardi Péter2017. 06. 29. csütörtök2017. 06. 29.
Emelkedő lakbérek - A kilábalás jelei sem látszanak, csak a rögtönzött megoldások

Ráadásul – folytatta a kutató – a kilábalás jelei sem látszanak, csak a rögtönzött megoldások. Egy azonban bizonyos: a mindenkori kormányzat általában a középosztályt támogatja, míg a leszakadó rétegekre kevesebb figyelmet fordítanak.

Ezenfelül az utóbbi két-három évben a lakások bérleti ára megduplázódott.

Ez különösen a szegényebb rétegeket és a fiatalokat sújtja. Az okok között az első helyek egyikén a lakást kereső külföldi diákok növekvő számát kell keresnünk. Sok tulajdonos pedig inkább szállásul adja ki a lakását, mint hosszú távú bérleményül. Nem enyhíti a lakhatási gondot az sem, hogy a tehetősebbek inkább befektetési célból vesznek ingatlant, amit aztán a macera miatt eleve ki sem adnak.

Megoldásként érdemes lenne újragondolni a lakások bérbeadásának jogi szabályozását, például egyszerűsíteni az adózást, ami által az üres lakások egy része ismét megfizethető fedelet jelenthetne sokak számára.
 

Ezek is érdekelhetnek