Fekete statisztika

Világviszonylatban a tüdőrák a leggyakrabban előforduló rákfajta, s egyben a rákos halálozások legfőbb oka. Több embert visz el, mint a vastagbél, emlő- és prosztatarák együttvéve – derül ki a nemzetközi statisztikákból.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 15. csütörtök2017. 06. 15.

Kép: 2015. november 15. Szeged ecigi e cigi elektromos cigaretta dohányzás buszmegálló, Fotó: Üveges Zsolt

Fekete statisztika
2015. november 15. Szeged ecigi e cigi elektromos cigaretta dohányzás buszmegálló
Fotó: Üveges Zsolt

Az Európai Unióban 2014-ben 272 ezer beteg halálát idézte elő, de ami a legszomorúbb: hazánkban haltak meg legtöbben e szörnyű kór következtében, ami a rák miatti halálesetek 27 százalékát jelenti. A képzeletbeli fekete dobogó többi helyén Belgium, Dánia, Görögország, Hollandia és Lengyelország osztoznak. Magyarországon évente csaknem tízezer új tüdőrákos esetet regisztrálnak, és körülbelül 8 ezer honfitársunkat temetjük el a betegség következtében. Pedig a tüdőrák a leginkább megelőzhető rákfajta! Hogy elkerüljük, elég lenne például csak letenni a cigarettát. A tüdő- és légzőszervi daganatok kilenctizede ugyanis a dohányzásnak tulajdonítható.

Napi egy doboz füstölni való huszonkétszeresére növeli a tüdőrák kockázatát, nem is beszélve arról, hogy számos egyéb rosszindulatú daganat kialakulásához is hozzájárul.

Ezek is érdekelhetnek