Figyelmeztet a gombóc

A pajzsmirigyrák a rosszindulatú daganatok mindössze négy százalékát teszi ki, ám az utóbbi évtizedben csaknem megduplázódott a betegség gyakorisága – tájékoztatott dr. Reismann Péter, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanársegédje az egyetem honlapján. Az emelkedésnek két oka lehetséges: egyrészt általánosan nő a rákos megbetegedések száma, aminek hátterében gyakran ma még kevéssé ismert külső tényezők, valamint a genetikai hajlam is állhat, másrészt a modern diagnosztikai műszereknek köszönhetően egyre koraibb stádiumban, akár pár milliméteres nagyságú állapotban is felismerhetők a kóros elváltozások.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 15. csütörtök2017. 06. 15.
Figyelmeztet a gombóc

A pajzsmirigydaganat a 35–60 év közöttiek körében a leggyakoribb.

Az időben felismert esetek többsége eredményesen kezelhető, s azt követően jók a betegek életkilátásai. A pajzsmirigy C sejtjeiből származó karcinómák esetében azonban kevésbé kedvező a prognózis, és gyakran már csak előrehaladott stádiumban ismerik fel a daganatot. A pajzsmirigydaganatok közül az úgynevezett anaplasztikus típus a legagresszívebb. Többnyire idős korban jelentkezik, s gyors lefolyásából adódóan kevés remény van a gyógyulásra.

A pajzsmirigydaganatot sokszor véletlenül, egy egyéb céllal végzett vizsgálat során fedezik fel. Nehezíti a felismerést, hogy általában lassan növekszik, és nem zavarja a szerv funkcióját, azaz nem okoz pajzsmirigy-alul- vagy -túlműködést. A tumor méretének és elhelyezkedésének következtében megjelenhet gombócérzés, nyelési nehézség, köhögési inger vagy kisebb-nagyobb gócok a nyakban. Ha ilyesmit észlelünk, érdemes további vizsgálatokat végeztetni, amelyek közül legfontosabb a nyaki ultrahang.

Ezek is érdekelhetnek