Fókuszban: a formánk – Test és lélek párbeszéde

Sokaknak kész rémálom a bikiniszezon, mert kénytelenek szembesülni a nem kívánt zsírpárnákkal és hurkákkal. Miért rettegünk a tükörbe nézni? Milyen baj származhat abból, ha nem fogadjuk el a testünket? – erről is szólt egri előadásán dr. Buda László pszichiáter, a szomatodráma módszer kidolgozója.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 06. 20. kedd2017. 06. 20.

Kép: Elégedetlen lány nézi magát a tükőrben tini, Fotó: Üveges Zsolt

Fókuszban: a formánk – Test és lélek párbeszéde
Elégedetlen lány nézi magát a tükőrben tini
Fotó: Üveges Zsolt


A legtöbb felnőtt ma nem áll túl jó kapcsolatban a testével.

Megesik, hogy valaki annyira megveti a testét, hogy még a fürdőszobában is csak viszolyogva néz bele a tükörbe – ez pedig megbosszulhatja magát. Ha állandóan kritizáljuk, üldözzük magunkat, azzal megnehezítjük az életünket. Nem vagyunk tökéletesek, de fontos, hogy gyarlóságainkkal, gyengeségeinkkel, adott esetben pluszkilóinkkal együtt is elfogadjuk magunkat. Önmagunk becsmérlése önpusztító dolog, az egészséges önszeretet viszont oldja a feszültséget, és adott esetben a betegségek legyőzését is segítheti – tanácsolja a lélekgyógyász.

– A lélek és a test kommunikál egymással, sokszor a betegség is üzenetet hordoz, amit meg kellene hallanunk. Orvosként amellett tettem le a voksomat: ne csupán a betegség lefolyásával foglalkozzunk, hanem kérdezzük meg a pácienst is, hogy neki mi köze van a betegségéhez. Gondolataink, érzelmeink testi tünetek formájában is megmutatkozhatnak, és érdemes a probléma gyökeréig hatolni. Mi orvosok sosem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a valakit, aki az emberi testben lakik. Érdemes megvizsgálni azt is, mi történt az életében, például milyen csapás, trauma érte, mielőtt megbetegedett, mert ez is közelebb vihet a gyógyuláshoz – véli a pszichiáter.

Manapság türelmetlenek vagyunk magunkkal, miként a reklám mondja: „nincs idő a fájdalomra”. Ha fáj valamink vagy ágynak esünk, nem szakítunk időt a pihenésre, erőgyűjtésre, hanem bekapkodott gyógyszerekkel sürgetjük a felépülést.

Bölcsebben tennénk pedig, ha bosszankodás helyett együttérzéssel fordulnánk a testünkhöz. Buda László szerint bevált megoldás, hogy megtanulunk „beszélgetni” a testünkkel, a belső szerveinkkel, azaz elfogadjuk és értelmezzük a jelzéseiket. Erre épül a szomatodráma módszere, amely természetesen nem helyettesíti az orvosi kezelést. E kreatív, játékos önismereti módszerrel a résztvevők megtanulják, hogyan kommunikáljanak a belső világukkal, a saját szívükkel, májukkal, veséjükkel is. Miután megértik, mit üzen nekik a testük, könnyebben beindulhatnak az öngyógyító folyamatok.

Ezek is érdekelhetnek