Hevesen perzsel

Manapság a nap is másképpen süt, mint régen. Már rövid napfürdőzés után is csípő, szúró érzést kelt a bőrön, és egy idő után még az is pirosra-hólyagosra ég, aki évekkel ezelőtt gond nélkül nyerte el egyenletes csokibarna színét. S remélhetőleg már a legelszántabb napimádók is hallgatnak az unos-untalan elhangzó figyelmeztetésre: a déli órákban és magas UV-sugárzás esetén válasszák inkább az árnyékot, de ha mégis kimerészkednek, magas faktorszámú naptejjel védekezzenek a perzselő sugarak ellen.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 29. csütörtök2017. 06. 29.

Kép: Tiszaalpár, 2011. július 18. Bőrhibák, napozás. Fotó: Ujvári Sándor

Hevesen perzsel
Tiszaalpár, 2011. július 18. Bőrhibák, napozás. Fotó: Ujvári Sándor


Az előrelátó védelemre felettébb nagy szükségünk van. Ugyanis az elmúlt évtizedben ugrásszerűen megnőtt a bőr daganatos megbetegedéseinek gyakorisága. A melanomában szenvedők száma például csaknem a másfélszeresével emelkedett – tájékoztatott dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

E rendkívül súlyos bőrdaganat elsősorban a világos bőrű és szemű embereket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek sok az anyajegye. A többi bőrrákkal – például a basaliomával vagy a laphámrákkal – is gyakrabban találkoznak a bőrgyógyászok. Ez utóbbiak kevésbé veszélyes tumortípusok, s amennyiben idejében felismerik őket, nem járnak komoly következményekkel. Ám ha a beteg későn megy orvoshoz, a laphámrák akár áttéteket is képezhet.

A bőrdaganatok mögött sok esetben genetikai tényezők is felfedezhetők, de komoly kockázatot jelent a káros UV-sugárzás és a többszöri leégés is. Ehhez nem kell feltétlenül kifeküdni a napra: az ablak mögött, így akár az autóban, sőt árnyékban is érhetik káros sugarak a bőrünket – figyelmeztet dr. Holló Péter.

A rákmegelőzés elengedhetetlen része a teljes bőrfelszín évenkénti ellenőrzése. Különösen azoknak ajánlott felkeresni a bőrgyógyászt, akik sok anyajegyet számlálnak, vagy a családjukban már előfordult bőrrák. De magunknak sem árt időnként alaposan szemrevételeznünk a bőrünket. Amennyiben új anyajegyet találunk, vagy egy régebbinek megváltozik a formája, mérete, színe, viszketni vagy vérezni kezd, mielőbb forduljunk orvoshoz, mert a későn diagnosztizált vagy elhanyagolt bőrdaganat végzetes is lehet.

Ezek is érdekelhetnek