Jó célért tekertek

MIKÖZBEN A VILÁG legrangosabb kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia milánói befutóján életre-halálra küzdöttek a célba érkezők a trófeáért és a győztesnek járó dicsőségért múlt hétvégén, ezzel egy időben a Tekerj, hogy segíthess! jótékonysági esemény résztvevői ennél nemesebb cél érdekében pattantak nyeregbe.

Család-otthonMarkos Mária2017. 06. 02. péntek2017. 06. 02.

Kép: Tekerj, hogy segíthess bringás kerékpáros kampány Cofidis 2017.05.26 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Jó célért tekertek
Tekerj, hogy segíthess bringás kerékpáros kampány Cofidis 2017.05.26 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Cofidis és a Budapest Bike Maffia közös szervezésében második alkalommal megrendezett Tekerj, hogy segíthess! eseményen több ezer érdeklődő taposta a pedálokat a budapesti Belvárosi Fesztiválnak helyet adó Szabadság téren, köztük a fesztivál ideje alatt fellépő zenészek és előadók. Két napon keresztül váltották egymást annak érdekében, hogy éhező gyermekeknek gyűjtsenek meleg étkezéshez szükséges adományt.

Már a rendezvény nyitónapján hosszú sorokban tébláboltak a bringás sátor előtt a segítőkész vádlik.

A szervezők mindenkinek azt ígérték, túlélik a kerékpározást a május végi hőségben. Ennek ellenére volt, aki az ülésmagasságot méricskélve, állítgatva bizalmatlanul ült nyeregbe, az amatőrnek számító többség azonban egy dologban biztos lehetett: a rögzített biciklivel sem eldőlni, sem elgurulni nem lehet. A helyszínen felállított sátorban görgőkre szerelt bicikliken lehetett mérkőzni az idővel.

– Sosem szoktam bringázni, úgyhogy most megmutatom a férjemnek, van az a cél, amiért egy kilométert még én is hajlandó vagyok letekerni – nevetgélt az egyik, kifejezetten a jótékony tekerés miatt a BelFesztre látogató hölgy épp sorra kerülvén.

Az óriáskivetítőn követhettük, ahogy óráról órára gyűltek az értékes forintokra konvertálható kilométerek. Minden egyes letekert kilométer három nélkülöző gyermek napi étkezését biztosítja, a Cofidis társadalmi felelősségvállalás programjának jegyében.

Hogy került a képbe az elsősorban hajléktalan emberek étkezéséről gondoskodó, az önkénteskedést a kerékpározással egyedi módon ötvöző Budapest Bike Maffia? A Cofidis Csoport – a Team Cofidis profi országúti kerékpáros csapat névadó szponzora és elkötelezett támogatója - még tavaly kereste meg Havasi Zoltánt, az egyesület vezetőjét, aki a különleges felkérésre gondolkodás nélkül mondott igent. – A résztvevők 1188 gyerek napi étkezését fedező adományt tekertek össze. A Cofidistől kapott pénz, a tavalyihoz hasonlóan, idén is az Age of Hope gyermekvédelmi alapítványhoz kerül, akik ebből finanszírozzák a gyermekházakkal közösen szervezett nyári táborokban a gyermekek étkezését.

S mivel a Tekerj, hogy segíthess! jótékonysági kampány továbbgurul Budapestről, nyáron három vidéki városban, Pécsen, Debrecenben és Szegeden is találkozhatunk a pénzért pedálozókkal. A vidéken élő, éhező gyermekek gondjain is enyhíteni próbálnak e jótékonysági kampán?- nyal a szervezők.

Felmérések szerint 36 000 és 54 000 közé tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek nem adatik meg a napi háromszori étkezés Magyarországon.

Ha egy letekert kilométerrel három gyermek egynapi étkezését fedezi ez az akció, könnyű kiszámolni, milyen hosszú út áll még a jó szándékú pedálozók előtt. Vagyis nyeregbe, van mire edzenünk!

Ezek is érdekelhetnek