Nicsak, ki zenél itt?

Ha romlik a hallásunk, csengés-bongást, zúgást, zümmögést vagy más fura hangokat vélünk hallani a fülünkben, gyanakodhatunk, hogy a felszaporodott fülzsír okozza a szokatlan zenebonát.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 06. 01. csütörtök2017. 06. 01.

Kép: Fültisztítás fülpiszkáló higiénia tisztálkodás 2017 05 22 Fotó: Kállai Márton

Nicsak, ki zenél itt?
Fültisztítás fülpiszkáló higiénia tisztálkodás 2017 05 22 Fotó: Kállai Márton

Sokan esnek ilyenkor abba a hibába, hogy vattapálcikával igyekeznek orvosolni a bajt. A hallójárat egészségét biztosító fülzsír azonban normális esetben a levált hámsejtekkel és szennyeződésekkel együtt természetes módon kiürül, és nem szükséges azt eltávolítani. Sőt!

A helytelenül végzett tisztogatás súlyos egészségügyi következményekkel, a dobhártya vagy a középfülben lévő hallócsontocskák sérülésével, a hallójárat gyulladásával vagy elzáródásával, ezáltal hallásromlással járhat – figyelmeztet dr. Krasznai Magda, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa. Ha az átlagosnál több vagy sűrűbb állagú fülzsír termelődik, vagy ha poros, párás, nedves helyen dolgozunk, esetleg szűkebb a hallójáratunk, érdemes elővigyázatosnak lennünk, s megelőzésképpen paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba, ami elősegíti a spontán tisztulást és megkönnyíti a fülmosást.

A leváló hámsejtek sokasága miatt egyes bőrbetegségek – például az ekcéma vagy a pikkelysömör – is előidézhetnek hallójáratgyulladást, ami fájdalommal, átmeneti halláscsökkenéssel és idegentest-érzéssel járhat – mondja a szakorvos. Nyáron, a strandszezonban megszaporodhatnak a panaszok, mert a víz hatására megduzzad és dugót képezhet a fülzsír. (A speciálisan úszáshoz kialakított füldugók használatával ezt a problémát is elkerülhetjük.)

Az öntisztulást a nem megfelelő méretű füldugók és a rendszeresen használt hallókészülékek is gátolhatják.

A fülzsírdugó eltávolítását célszerű szakorvosra bízni, aki percek alatt, fájdalommentesen kifecskendezi („kimossa”) a fület, gyulladás esetén pedig gyógyszert rendel. A fülünk öntisztító folyamatába tehát szükségtelen beavatkozni – összegez dr. Krasznai Magda. Ha fürdés után puha törülközővel megtörölgetjük, az éppen elegendő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek