Életre szóló cimboraság

A BARÁTSÁG NEM ÉLET-HALÁL kérdése, annál sokkal fontosabb – tartja a mondás. Bölcsen teszi, aki ápolja baráti kapcsolatait, állítják a lélekgyógyászok, mivel az biztosabb boldogságforrás, mint az új autó vagy a kacsalábon forgó villa – ugyanis nem ununk rá. A hírességek között is akadnak szerencsések, akik életre szóló cimborák maradtak.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 07. 17. hétfő2017. 07. 17.
Életre szóló cimboraság


„Már megint sörözni mégy a haverjaiddal!” – zsörtölődik az egyszeri feleség, de jól teszi, ha beletörődik, hogy a férjének is vannak jó barátai. Manapság hajlamosak vagyunk túl sokat követelni a társunktól, elvárjuk, hogy egyedül gondoskodjon testi-lelki jólétünkről, és minden szabad percét velünk töltse – figyelmeztetnek a pszichológusok. A társas kapcsolatok a lelki jóllét és az egészség szempontjából is igen fontosak, de nem csupán a lángoló szerelem vagy a kiegyensúlyozott házasság tehet elégedetté.

A mély, hosszú távú barátságok is segítenek, hogy tartalmasabbá, teljesebbé váljék az élet – állítja az amerikai boldogságkutató, Sonja Lyubomirsky. A kutatások szerint az egyedülállók, elváltak vagy özvegyek gyakran a kiterjedt baráti körükkel pótolják a házastárs hiányát, s így is remekül érezhetik magukat.

Egyes pszichológusok a mesebeli hármas számra esküsznek, és azt tanácsolják, legyen három olyan barátunk, társunk, akire számítani lehet.

A barátságot érdemes tudatosan építeni és ápolni, azaz elég időt szánni a közös találkozásokra, programokra is.

A nők és a férfiak barátsága persze nem egyforma: a lányok könnyebben kitárulkoznak, egy sütemény mellett megosztják a gondjaikat, támogatják egymást. Az erősebb nem tagjai viszont zárkózottabbak érzelmi dolgokban, s ha összejönnek, inkább közös tevékenységbe kezdenek: izzadva rúgják a bort, emelgetik a korsót, így engedik ki a gőzt. Az életre szóló, meghitt barátságot nem is olyan könnyű megtartani, mivel azt könnyen megmérgezheti a versengés, a féltékenység, a sárga irigység, mint ahogyan az is, ha kifecsegik egymás titkait.

Ezért Lyubomirsky azt tanácsolja: „Ahelyett, hogy irigykedne, próbáljon meg sütkérezni barátja dicsőségében!”
 

Ezek is érdekelhetnek