Gyógyszerek a kánikulában

A nyári melegben fokozottan kell ügyelnünk a gyógyszerek helyes tárolására – hívja fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 07. 28. péntek2017. 07. 28.
Gyógyszerek a kánikulában


A dobozokban található tájékoztató informálja a beteget, hogy a készítményt milyen körülmények között kell tartani, meddig lehet felhasználni – ezért fontos, hogy az eredeti csomagolásban hagyjuk.

A magas hőmérséklet nemcsak az emberi szervezet, hanem a gyógyszerek számára sem előnyös.

Alapvető szabály, hogy hőség idején ne tartsunk például ablakban, ne felejtsük a felforrósodott autóban, direkt napfényen, mert hőhatásra megváltozhatnak a tulajdonságaik: csökkenhet a hatóerejük, káros bomlástermékek képződhetnek bennük, kérdésessé válhat az alkalmazhatóságuk.

A tartályos inhalátorok legfeljebb 30 Celsius-fokon, fagytól, hőés napsugárzástól védve tárolandók.

Ha a tartály hideg, csökkenhet a hatásuk. Hűtőben csak akkor tároljunk gyógyszert, ha a betegtájékoztató nem tiltja. Túl alacsony hőmérséklet esetén például egyes injekciók kifagyhatnak, kikristályosodhatnak.

Az inzulintartalmú injekciók, injekciós tollak viszont hűtőszekrényben (2–8 Celsius-fokon) tárolandók. Használat közben, vagy ha valaki tartalékként viszi magával, szobahőmérsékleten (maximum 25–30 Celsius-fokon) kell tartani.
Óvjuk a hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg: a túlzott lehűléstől.

Ha a gyógyszerkészítményen bármilyen rendellenességet észlelünk – megváltozik a színe, állaga, porlik, elfolyósodik vagy kifagy –, akkor sem szabad felhasználni, ha az engedélyezett időszakon belül vagyunk.
 

Ezek is érdekelhetnek