Nem győzünk hűteni

A rekkenő hőség az egész szervezetet próbára teszi, nincs ez másképpen a bőrünkkel sem. Testünk hőmérséklete többé-kevésbé állandó, ami fontos feltétele a sejtek megfelelő működésének.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 07. 20. csütörtök2017. 07. 20.
Nem győzünk hűteni


Az állandó hőmérséklet annak köszönhető, hogy a szervezetünkben végbemenő hőtermelés és a testfelületen keresztül történő hőleadás kiegyenlíti egymást. Ennek érdekében több szervünk – köztük a bor is – összehangolt szerepet játszik, működésüket az idegrendszer szabályozza. Ha kimelegszünk, a bőrünkön több vér áramlik át, kipirulunk, és fokozódik a sugárzással leadott hő mennyisége. Hidegben ennek az ellenkezője történik: a bőrünk erei beszűkülnek, aminek következtében csökken a hőveszteség.

Hatékony hőleadás az izzadás is, hiszen ilyenkor a testfelszínről elpárolgó folyadék nagy mennyiségű hőt von el a környezetéből. Szervezetünk küzdelme a megfelelő testhőmérséklet fenntartásáért azonban olykor borproblémákat okozhat.

Melegkiütésnek vagy más néven miliariának is nevezik azokat az apró hólyagocskákat, melyek nagy hőség idején csoportosan ütközhetnek ki a bőrön. Leggyakrabban a háton, a mellkason, a vállakon, a hónaljban, a könyök- és más testhajlatokban jelentkeznek, amennyiben az elhalt hámsejtek, esetleg baktériumok elzárják, eltömítik az izzadságmirigyekből kiinduló csöveket. A verejték ilyenkor nem képes szabadon távozni, ez irritációt, gyulladást okozhat. A miliaria elsősorban a csecsemők, kisgyermekek betegsége, akiknek a hőszabályozó rendszere még nem elég fejlett, de olykor felnőtteknél is előfordul.

A leggyakoribb típusai a kristályos miliaria, illetve a gyulladásos miliaria rubra. Az előbbi számos apró, vízhólyagra emlékeztető, tiszta folyadékkal teli kiütés formájában jelentkezik. Ezek nem okoznak kellemetlen tüneteket, nem viszketnek, nem gyulladnak be, és dörzsölés, vakarás hatására egyszerűen kipukkadnak. Az utóbbi gyulladással is jár: a kis piros hólyagocskák erősen viszkethetnek, környékükön a bőr megduzzad. A pattanásokra emlékeztető kiütéseket nem lehet kinyomni, eltávolítani. Amennyiben a melegkiütés nagyobb testfelületet érint, megnőhet a hőguta kockázata, hiszen az eltömődés miatt a szervezet nem képes izzadni és megfelelően hűteni magát.

A melegkiütés orvosi ellátást nem igényel, de első jelentkezésekor a csecsemőket érdemes megmutatni szakorvosnak, hogy kizárják az egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségek lehetőségét. A miliaria kellemetlen tünetét, a viszketést langyos zuhannyal, hűsítő kenőcsökkel enyhíthetjük.

Megelőzésképpen pedig a nyári nagy melegben igyekezzünk megfelelő hőmérsékletet elérni a lakásban, és laza, jól szellőző ruhákból összeállítani a kisgyermekek és a saját ruhatárunkat is.
 

Ezek is érdekelhetnek