Egy kis odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése

Bár most, amikor e sorokat írom, éppen esik az eső, s úgy tűnik: a legmelegebb napokon már túl vagyunk, de a meteorológusok éppen az e heti megjelenés idejére ígérnek újabb kánikulát. Vagyis talán még nem késő ismételten és sokadszor elmondani, hogy a nyári hőség milyen veszélyeket tartogat négylábú kedvenceink számára. Az idén az Orpheus Állatvédő Egyesület küldte el az idevágó fontos információit.

Család-otthonSzücs Gábor2017. 08. 31. csütörtök2017. 08. 31.
Egy kis odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése


A kánikulában, a déli órákban sétáltatott kutyánk talpa az aszfalthoz éghet. A szőrön keletkező hőfelvétel miatt néhány percen belül hőtorlódást és napszúrást szenvedhet a kedvencünk; az árnyéktól mentes udvaron a kutya szabályosan megsülhet. Az állatvédők gyakran találkoznak rövid láncra kikötött, napsütött helyen, megfelelő mennyiségű friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal, ilyen körülmények miatt az egyesület telefonjára gyakran érkezik segélykérő hívás. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon a pusztulásukhoz vezet.

A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A gazdák(?) gyakran felejtik kertben, udvaron egy-két napig (vagy tovább is) házi kedvenceiket. Van, hogy élelem, ivóvíz nélkül szenvednek az állatok.

Jó, ha észben tartjuk: a kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon, a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek.

A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között már nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, követ, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az egyesület négy legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához: 1. A hőségben se feledkezzünk el a játékról és a sétákról, de ezeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük. 2. Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől el tud bújni. 3. Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. 4. Soha ne hagyjunk kutyát a zárt autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet néhány perc alatt akár a végzetes 60 fok fölé is szökhet. Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a kutyánk intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, vélhetően hőguta vagy napszúrás áldozata lett. A gyors folyadékpótlás, mosdatás, és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

Egy kis odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése.
 

Ezek is érdekelhetnek