Elkeserítő hanyagság - Kiserdő a szomszédban

NINCS ANNÁL BOSSZANTÓBB, mint amikor a buzgó szomszéd már vasárnap reggel hatkor a füvet nyírja, vagy „visítani” kezd a flex – gondoljuk. Szilvásváradi olvasónk szerint azonban még ennél is elkeserítőbb, ha a külföldön élő szomszéd évekig rá se néz a házára, a kertjére, így azt benövi a dzsungel.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 08. 08. kedd2017. 08. 08.

Kép: Csomainé szilvásváradi olvasónk panaszai a szomszéd telken elhanyagoltság miatt növő őserdőre 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

Elkeserítő hanyagság - Kiserdő a szomszédban
Csomainé szilvásváradi olvasónk panaszai a szomszéd telken elhanyagoltság miatt növő őserdőre 2017 07 19 Fotó: Kállai Márton

– Jó kis ház volt ez, egy idős néni lakott benne, aki aztán több mint tíz éve sajnos eladta egy holland házaspárnak. Az új tulajdonosok, akiknek még a nevét sem tudjuk, egy percig sem laktak itt, üdülni se jöttek soha. Pár évig rendben volt a kertjük, mivel kiadták azt egy helyi családnak, akik rendesen megművelték, később aztán ennek is vége szakadt. A külföldi tulajdonosok gyakorlatilag évek óta nem törődnek a házzal és a telekkel, jó, ha évente egyszer megjelennek a faluban. Mi pedig csak bosszankodhatunk a gondatlanságuk miatt. Megesett, hogy a romos melléképület átdőlt a mi udvarunkra, a vakolat is hozzánk omlik – meséli Csomainé Almádi Gabriella szilvásváradi olvasónk. Valóban nem túloz a panaszos, erről magunk is meggyőződtünk.

A szomszéd kertjét szinte teljesen visszahódította a természet: elvadult bokrokkal, fákkal benőtt telket, áthatolhatatlan dzsungelt látunk a kerítés túloldalán. Az „ősbozót” – ha nem védekeznének ellene  – olvasónk udvara felé terjeszkedne. Akad ugyan egy helybeli fiatalember, aki néha a holland gazda megbízásából elsöpri a havat és levág néhány gallyat, hogy ne nőjenek rá a kerítésre, de ennél több évek óta nem történik. A vízelvezető árok is rég eltömődött a hollandok nyaralónak vásárolt, jobb sorsra érdemes ingatlanja előtt, így a csapadékvíz a másik szomszéd házát mossa alá.

Úgy tűnik, segítségre nem számíthatnak a bosszús helybeliek. Gondoltak rá, megkérik az önkormányzatot, vezényeljen közmunkásokat a gondozatlan kertbe, s irtassa ki a bozótot. A polgármesteri hivatalban azonban megtudjuk, ez sem jöhet szóba.

– Nem mehetünk be csak úgy valakinek a kertjébe, hiszen az magánterület, ezért közmunkásokat sem küldhetünk oda – magyarázza Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere.

Ha bejelentést tesznek a szomszédok, a jegyző annyit tehet, hogy felszólítja a tulajdonost, hozassa rendbe a telkét, illetve bírságot is kiszabhat. Kérdés persze, hogy egy külföldön élő házaspárt utol tudnak-e így érni. Más volna a helyzet, ha az elgazosodott belterületi kertet a parlagfű verte volna fel, ekkor ugyanis a jegyző határozatban elrendelhetné a közérdekű védekezést, és annak költségét a tulajdonosra terhelhetnék.

Cselekedhetnének akkor is, ha az omladozó ház életveszélyt jelentene. Ha azonban „csak” elvadult a telek, akkor szűk az önkormányzat mozgástere…

A Szalajka-völgyéről híres településen egyébként több házat vásároltak már külföldiek, így hollandok is – tudjuk meg a hivatalban. Akad köztük, aki évek óta Szilvásváradon él, és szálláshelyeket ad ki turistáknak. A legtöbb külföldi felújította és mintaszerűen rendben is tartja a portáját – nem úgy, mint Csomaiék szomszédja.

Ezek is érdekelhetnek