Hidegre jöhet a meleg

A fülfájás enyhítésére számos népi gyógymód létezik, ám némelyik többet árt, mint használ. Mivel mérsékeljük a kínt, mielőtt szakorvoshoz fordulhatnánk?

Család-otthonPalágyi Edit2017. 08. 24. csütörtök2017. 08. 24.

Kép: Woman using a hot-cold gel pack treatment to releive pain. Paris, France GARO/PHANIE, Fotó: GARO

Woman
Woman using a hot-cold gel pack treatment to releive pain. Paris, France GARO/PHANIE
Fotó: GARO

– A strandolás, a fülzsírdugó okozza mostanában a legtöbb panaszt, de a huzat, illetve az allergiás nátha szövődményei miatt is sokan fordulnak hozzánk – mondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a budapesti Fül-orr-gégeközpont orvosa. Kezeletlen esetben a fájdalom fokozódik, a fülben szövődmények jelenhetnek meg, és a gyulladás átterjedhet a környező szövetekre is. Ezért a néhány nap alatt nem múló vagy erősödő fülfájás esetén fontos az alapos kivizsgálás.

A recept nélkül kapható nemszteroid gyulladáscsökkentő készítményeket addig is használhatjuk az előírt adagolás szerint. Ügyeljünk rá: csecsemőknél és kisgyerekeknél az aszpirin életveszélyes állapotot, úgynevezett Reye-szindrómát okozhat. Nekik mindenképpen a gyermekorvos által ajánlott fájdalomcsillapítót adjuk.

A fájdalom okától függően a melegítés és a hűtés is hatásos lehet. Melegítésre jó például az infralámpa, akár naponta többször is használható. A hűtéshez beválik a gyógyszertárban kapható jégzselé, de ne helyezzük közvetlenül a bőrre, hanem tiszta konyharuhán át tegyük a fülre.

Váltogathatjuk a hideget és a meleget is, akad, akinél ez enyhíti a fájdalmat. A vény nélkül kapható fülcseppekkel bánjunk óvatosan! A fül-orrgégész vizsgálata előtt nem tudhatjuk, hogy milyen állapotban van például a dobhártya. Amíg az épségéről nem vagyunk meggyőződve, semmit ne csepegtessünk a fülbe. Mivel jótékony hatású lehet, érdemes finoman átmasszírozni a fül környékét, a nyak és az állkapocs izmait.

Ezek is érdekelhetnek