Keserédes pengeváltás

A mesterséges édesítőszerek használata nemhogy elősegítené a súlycsökkenést, de hosszú távú fogyasztásuk kapcsolatba hozható az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével – állítja egy friss kanadai kutatás, amelyről több internetes oldal is beszámolt.

Család-otthonHabik Csaba2017. 08. 03. csütörtök2017. 08. 03.
Keserédes pengeváltás

A Canadian Medical Association Journalban megjelent tanulmányban a mesterséges cukorpótlók használóit mindaddig óvatosságra intik, amíg a szerek hosszú távú hatásait teljesen fel nem térképezik. A kutatócsoport a manitobai gyermekkórház kutatóintézetében azt is igyekszik felmérni, hogy a várandós anyák édesítőszer-fogyasztása hatással van-e a megszületett gyermekek súlyára, anyagcseréjére és bélbaktériumaira.

Az édesítőket a tudósok azért vették célkeresztbe, mert milliók fogyasztják cukor helyett, mégis egyre több az elhízott ember világszerte.

Vagyis lehetséges, hogy a súlykontrollban annyira mégsem vehetjük hasznukat?

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szinte azonnal kiadta állásfoglalását a kanadaiak állításával kapcsolatban. Szerintük nincs olyan megbízható kutatás, amely bizonyítaná, hogy az édesítőszerek elhízást okoznak. Arról azonban valóban szó lehet, hogy az elhízottak gyakrabban élnek e szerekkel, továbbá a fordított ok-okozati összefüggések sem zárhatók ki: az elhízott emberek – fogyasszanak bár cukor helyett édesítőket – inkább ki vannak téve a tanulmányban sorolt betegségek kockázatának.

Amikor az elhízás és az ebből fakadó betegségek egyre nagyobb problémát jelentenek, az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hasznos segítséget nyújthatnak a testsúly karbantartásában.

A szakértők abban viszont egyetértenek: az édesítőszerek fogyasztása csak akkor segíti a fogyókúrát, ha mellé egészséges étkezés és rendszeres testmozgás is társul.
 

Ezek is érdekelhetnek