Patikamérleg sem kell

SÓZNI vagy nem sózni, az itt a kérdés. Arról nem érdemes vitát nyitni, hogy az emberi szervezetnek szüksége van-e sóra, mert a válasz: igen. Amiről azonban évek óta megy a vita: mennyi kell belőle ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön?

Család-otthonF. Tóth Benedek2017. 08. 17. csütörtök2017. 08. 17.

Kép: Sózás sószórás ételre sót szór konyhában sós étel saláta csirkehús soszoras 2017.07.30 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Patikamérleg sem kell
Sózás sószórás ételre sót szór konyhában sós étel saláta csirkehús soszoras 2017.07.30 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Só nélkül nincs egyensúlyban a szervezet vízháztartása, szabálytalan a vérnyomás, az izmok nem működnek megfelelően, akadozik az ingerületátvitel. Ha meg túl sok van belőle, akkor felszalad a vérnyomás, a szervezet megköti a vizet, fárasztjuk a vesét, terheljük az érrendszert, s fáradékonyak is lehetünk tőle. Mielőtt kétségbe esnénk, hogy honnan is tudhatnánk, mennyi a megfelelő napi mennyiség, ajánlásokat sorolunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2013-ig azt javasolta, hogy egy átlagember naponta legfeljebb 2 gramm nátriumot vigyen be a szervezetébe (ez nagyjából 5 gramm konyhasó mennyiségének felel meg), de azóta – figyelve a só hatását – már ennél is kevesebbet pártol.

Magyarországon az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél nyomon követhetők a megfelelő táplálkozáshoz szükséges ajánlások, az intézet is magáénak vallja a WHO ajánlásait. Ugyanakkor a magyarok az 5 grammnyi só többszörösét is megeszik naponta: a férfiak akár 16-18 grammot, a nők csak 10-12-t. Mielőtt ezt rémisztően soknak gondolnánk, érdemes számba venni, hogy valójában az ajánlott napi 5 grammnyi sóérték pillanatok alatt elérhető – elegendő hozzá, ha valaki, mondjuk, egyetlen szelet kenyérrel befal 10 dekagramm téliszalámit.

Ebből viszont máris következik: hogyan lehet elkerülni, hogy túlzottan sok sót együnk? A választ az önellátás problémakörénél kell kezdeni: amíg a fogyasztói társadalom vásárlójának tekintjük magunkat, egyre nagyobb mértékben válunk a túlzott sófogyasztás áldozatává.

A késztermékekkel, a hosszú lejárati idejű élelmiszerekkel ugyanis eleve nagy mennyiségű sót viszünk be a szervezetünkbe. Számos ételt pedig eleve sóval tartósítanak. Nem véletlen az sem: sok országban törekszenek rá, hogy egészségesebbé tegyék a közétkeztetés rendszerét. Magyarország bevezette már az úgynevezett menzareformot, hogy a napi étkeztetésekben 2021-ig el kell érni az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott sóbevitel mértékét. Ennek ellenőrzése azonban nem könnyű feladat, mert a tudatos étkeztetés feltételezi a minőségi alapanyagok előállítását is.

A probléma tehát összetett. De éppen ezért az volna talán a leghasznosabb, ha mindenki magának találná meg a megfelelő sóarányt, amihez még csak patikamérlegre sincs szükség. A legjobb megoldás az lenne, ha sokkal több természetes alapanyagból főznénk magunknak, a családtagjainknak. Akkor ugyanis látjuk, mi kerül az ételbe, magunk dönthetjük el a fűszerezés mértékét.

Arról nem is szólva, hogy minél több – lehetőleg az idénynek és szezonnak megfelelő – zöldséget és gyümölcsöt eszünk, annál egészségesebb lesz a bevitt táplálék aránya és minősége is.

Mert összességében: a só csak éppannyira káros, mint bármi más, amit túlzott mértékben eszünk vagy iszunk. Vagyis ne féljünk attól, hogy megsózzuk-e az ételt vagy sem – csak tudjuk, hogy az mivel jár.
 

Ezek is érdekelhetnek