Aki akar, szülhessen

MAGYARORSZÁGON az idei év első felében többen születtek, mint tavaly, de többen is haltak meg. A szomorú tendencia folytatódik: évről évre kevesebben vagyunk. A kormány nem győzi szép szóval és különböző pénzügyi előnyökkel gyermekvállalásra bírni a családokat, ám azokról, akik mindent megtennének, hogy szülőkké válhassanak – a meddő párokról –, mindeddig megfeledkeztek.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 09. 14. csütörtök2017. 09. 14.

Kép: Kaáli intézet mesterséges megtermékenyítés lombik bébi program meddőség termékenység petesejt hímivarsejt labor kutatás orvostudomány 2017 09 01 Fotó: Kállai Márton

Aki akar, szülhessen
Kaáli intézet mesterséges megtermékenyítés lombik bébi program meddőség termékenység petesejt hímivarsejt labor kutatás orvostudomány 2017 09 01 Fotó: Kállai Márton

Zombor Gábor, akkori egészségügyi államtitkár még 2015-ben ígéretet tett arra, hogy megduplázzák a lombikbébiprogramra fordítható támogatás összegét. Az azóta eltelt két esztendőben nem történt semmi. Az állam jelenleg hatezer mesterséges megtermékenyítést finanszíroz évente, amiből valamivel több mint 1700 gyermek születik – tudtuk meg Kaáli Nagy Gézától, a beavatkozások 70 százalékát végző Kaáli Intézet igazgatójától.

Ha a költségvetésből valóban rászánták volna a plusz 2 milliárd forintot, a legszolidabb számítások szerint is már 3500 kisgyerekkel több élhetne Magyarországon.

A napokban újabb, immár ismerős bejelentést tett Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter: a kormány bővíti a lombikbébiprogram finanszírozását. Kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható évi 2,5 milliárd forintos keretet, s mostantól, ha az első öt próbálkozásból gyermek születik és a párok további utódokat szeretnének, akkor a következő gyermek esetében is támogat négy-négy beavatkozást az állam.

Kapacitásbővítést is terveznek az állami fenntartású kórházakban, erre 5 milliárd forintot szánnak. A lombikbébi-eljárásokhoz kapcsolódó gyógyszerek tb-támogatása a jelenlegi 70%-ról 90-re nő majd, míg a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál 55%-os tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert az orvosok. Becslések szerint ezzel két-három éven belül megduplázódhat a mesterséges megtermékenyítések száma, s lényegesen megemelkedik majd a gyermekszám is.

– Hazánkban körülbelül 200 ezer pár küzd meddőségi problémákkal, s ők mindent megtennének azért, hogy gyermekük születhessen. Sokaknak azonban hosszú hónapokat kell várniuk, hogy részt vehessenek a lombikkezelésben, s nemegyszer előfordul, hogy a nők végül kifutnak az időből. Jelenleg hatezer kezelést támogat évente az állam, ám ennek a duplájára lenne igény – mondja Kaáli professzor, aki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál már 2011-ben szorgalmazta, hogy ne legyen úgynevezett teljesítmény-volumenkorlát a meddőségi kezelések tekintetében, vagyis mindenki, aki babát szeretne és a tudomány mai állása szerint lehet is neki, helyet kaphasson az államilag finanszírozott programban.

Ugyanis csak kevesek tudják vállalni, hogy valamelyik magánklinikán fizessék ki a beavatkozást, aminek az ára a gyógyszerekkel együtt a milliós nagyságrendet is elérheti.

A társadalombiztosítás jelenleg egy-egy lombikkezelésért 360 ezer forintot fizet az egészségügyi intézményeknek.

Feltételezve, hogy minden harmadik beavatkozás sikerrel jár, az államnak egy gyerek így körülbelül egymillió forintjába kerül – végez gyors fejszámolást a professzor. Ha lombikbébi- és más meddőségi kezelésekkel évente 3-5 ezerrel több gyermek születhetne, nem oldaná meg, de enyhíthetné az aggasztó népességfogyást.

A kormány újabb ígérete a lombikbébiprogram támogatására a huszonnegyedik órában jött. De most már valóban hozzá is kellene látni a megvalósításához, mert a hiányzó gyerekeket nagyon várják. Nemcsak a családok, hanem az egész ország.
 

Ezek is érdekelhetnek