Tízezrek cserélnek

Ha az állam minden kérelmező igényét befogadná, úgy akár 63 ezer új energiatakarékos hűtő- és fagyasztógép, illetve mosógép és mosó-szárítógép kerülhet a magyar háztartásokba.

Család-otthonO. Horváth György2017. 09. 06. szerda2017. 09. 06.

Kép: Nyíregyháza, 2014. december 7. Vásárlók egy áruházban Nyíregyházán 2014. december 7-én. Több ponton is változtatna két fideszes módosító indítvány az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó KDNP-s törvényjavaslaton. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Tízezrek cserélnek
Nyíregyháza, 2014. december 7. Vásárlók egy áruházban Nyíregyházán 2014. december 7-én. Több ponton is változtatna két fideszes módosító indítvány az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó KDNP-s törvényjavaslaton. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

E hét első napján zárult az idei Otthon Melege Program, és az utolsóként megnyitott közép- magyarországi régióból csaknem 15 ezer kérelem érkezett be. A korábbi hetekben minden más régióban lehetett már jelentkezni, ezért úgy néz ki, hogy az idei pályázati lehetőség során összesen 63 ezren adtak be kérelmet.

Állami támogatást – 25 és 40 ezer forint erejéig – lehet szerezni a régi, elavult berendezéseink cseréjéhez. A kisebb támogatás a kevésbé, a nagyobb a kiemelten energiatakarékos gépek megvásárlásához volt igényelhető.

A Otthon Melege Program célja, hogy egyre több kedvező energiafelhasználású gépet használjon a lakosság. A cserénél tehát azt figyelik, hogy a régi gép lecserélése mindenképpen energiamegtakarításhoz vezessen. A pályázó előre bejelentkezve a hatóság által regisztrált kereskedőtől vesz új gépet. A döntés ősz végén várható, nagyjából ekkortól lehet majd ténylegesen – támogatással csökkentett áron – megvásárolni az új berendezéseket. A 2014 szeptemberében indult program eddig 130 ezernél is több háztartás energiahatékonyságát javította.

Ezek is érdekelhetnek