'Első felindultságomban írok önnek egy hatalmas családi veszekedés után...'

A Szabad Föld hetilap Kinek mondjam el rovatában megjelent üzenetváltás.

Család-otthonUjlaki Ágnes2017. 10. 12. csütörtök2017. 10. 12.
'Első felindultságomban írok önnek egy hatalmas családi veszekedés után...'

Kedves Ágnes!
Vasárnap délután van, első felindultságomban írok önnek egy hatalmas családi veszekedés után. Nem fogja kitalálni, min vesztünk össze: ők, a nyolcvanon felüli szüleim és én, a középkorú asszony. A politikán! Már a rendszerváltozás után kiderült, hogy a férjem és a szüleim teljesen más politikai, világnézeti elveket vallanak, és élesen szemben állnak egymással.
Sok-sok találkozás torkollott haragos vitába, néha veszekedésbe. (Nem írom meg, hogy ki melyik oldalon állt, mert nem ez a lényeg.) A férjem néha dühösen elrohant, én meg, két tűz között, próbáltam békíteni őket. Olykor sikerrel, máskor hetekig eltartott a haragszom rád.
Azóta elváltunk, az utóbbi években már egyedül járok hozzájuk…
A szüleim jó ideje nyugdíjasok, több idejük marad a közélet és a politika figyelemmel kísérésére. Persze kizárólag azokat a tévécsatornákat nézik és azokat a rádiókat hallgatják, amelyekből a saját nézeteiket látják alátámasztani. Én soha nem voltam olyan szélsőséges, mint a férjem vagy ők, próbálok középen maradni. De a szüleimnek ez kevés.
Most, hogy elkezdődött a kampány, ők is belelendültek. A vasárnapi húsleves fölött próbálnak győzködni. Ma délben aztán kissé elfajultak a dolgok. Kérdőre vontak, hova fogok szavazni majd áprilisban. Szó szót követett, végül kijelentették: ha nem úgy, ahogyan ők, akkor be se tegyem többé a lábam hozzájuk!
Én meg megmakacsoltam magam, nem hagytam rájuk. Hadd legyen már önálló véleményem ötvenévesen.
Családanya vagyok, felelős állásban dolgozom, talán ne az anyukám-apukám mondja meg, hova húzzam az ikszet. Jó, nem hiszem, hogy tényleg kitagadnának, de ha belegondolok, hogy még csak a kampány kezdetén vagyunk… Mi lesz még itt?
Üdvözlettel: Márta

Kedves Márta!
Bizony, úgy fest, hogy éles kampányra számíthatunk. Amúgy ismerős ez a helyzet. A kilencvenes évek elején-közepén az én családomban, az én baráti körömben is heves viták zajlottak. A barátaink egy részét el is vesztettük, mert a kapcsolat nem bírta ki a politikai szembenállást. De a legjobb barátaim megmaradtak, mert képesek voltunk fontossági sorrendet felállítani, s elválasztani a magánérzelmeket a politikai kötődésektől. A családban ugyanígy alakult. Aztán mindenki lehiggadt. Mert sokkal árnyaltabban látjuk a közéletet, mint húsz éve. S főleg azért, mert rájöttünk, hogy semmi nem éri meg a családi szeretet felbomlását! Azt remélem, hogy a szülei is rájönnek erre. Addig meg legyen türelmes velük, még ha „szót fogadnia” már nem is kell! 
Üdvözlettel: Ujlaki Ágnes

Ezek is érdekelhetnek