Gyógyszert a patikából

Cipőt a cipőboltból – szólt a régi, kevéssé fantáziadús reklám. A statisztikák azt mutatják, hogy a patikaszereket továbbra is a patikából vesszük a legszívesebben, bár számos pirulát már drogériában vagy benzinkúton is árusítanak.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 10. 17. kedd2017. 10. 17.

Kép: Gyogyszer arusitasa MOL benzinkutnal 2007.01.24. foto: Nemeth Andras Peter

Gyógyszert a patikából
Gyogyszer arusitasa MOL benzinkutnal 2007.01.24. foto: Nemeth Andras Peter

Úgy tűnik, a patikusoknak továbbra sem kell tartaniuk a konkurenciától. A forgalmazást kérelmező üzletek száma és az eladott gyógyszerek mennyisége is elmaradt a várakozásoktól az utóbbi tíz évben, amióta patikán kívül is forgalmazhatók bizonyos szerek – nyilatkozta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A gyógyszerészek szerint azért lehet kockázatosabb a pirulákat máshol beszerezni, mert ott nincs szakember, aki tájékoztatást adna. Az üzletekben és a benzinkutakon a vény nélkül kiadható tablettákat vehetjük meg, így például láz- és fájdalomcsillapítókat, szem- és orrcseppeket, vitaminokat, köptetőket. Jelenleg 603 ilyen gyógyszer kapható patikán kívül, de idén májustól a paracetamoltartalmú készítmények kikerültek e körből, mert ezeknél a túladagolás egészségkárosodást okozhat. A benzinkutakon a betegek csak az alapvető szereket szerzik be, de nőtt a forgalom, főleg fájdalomcsillapítókra, megfázás elleni szerekre, emésztéskönnyítőkre, kenőcsökre mutatkozik igény.