Hideg zuhanyként érte a hír a rákbetegeket - Spórolni mindenáron?

HIDEG ZUHANYKÉNT érte a hír a rákbetegeket, hogy november 1-jétől elvonják azoknak az új rákgyógyszereknek egy részét, amelyeket idén februárban befogadott az egészségbiztosító. Ezentúl kategóriánként csak a legolcsóbb maradhat.

Család-otthonTanács István2017. 10. 27. péntek2017. 10. 27.

Kép: Onkológia SOTE rák daganat kezelés kemoterápia chemoterápia citosztatikumok citotoxikus szerek kórház beteg gyógyszer gyógyítás gyógyitás orvos doktor 2014.12.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Hideg zuhanyként érte a hír a rákbetegeket - Spórolni mindenáron?
Onkológia SOTE rák daganat kezelés kemoterápia chemoterápia citosztatikumok citotoxikus szerek kórház beteg gyógyszer gyógyítás gyógyitás orvos doktor 2014.12.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

- A rákbetegség kezelése sajnos elég sok tortúrával jár – mondja Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki maga is prosztatarákban szenved. Most tünetmentes, de meg van győződve róla, hogy ezt az egyik, nála bevált új gyógyszer hatására érte el. – Minden beteg különbözik a másiktól – magyarázza. – Más-más alapbetegségeik lehetnek, másként reagál a szervezetük a kezelésekre. Az egyiknek túl magas, a másiknak túl alacsony a vérnyomása. Van, aki szédülésre, émelygésre hajlamos, más makacs hasmenésre a gyógyszer mellékhatásaként. A szakorvos ismeri a betegét és a gyógyszerek eltérő mellékhatásait is, így ennek tudatában választ – ha van választék. Ezt a kínálatot az idén februárban megteremtették, amikor régi kérésünkre és nagy örömünkre számos új daganatellenes gyógyszer bekerült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott medicinák közé. Ha ezek a szerek akkor árban és hatásmechanizmusban megfelelőnek bizonyultak, akkor fél év után miért veszik el a betegektől?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) két nemzetközi közbeszerzési eljárást hirdetett. Az egyikben csoportokba sorolják az általuk azonos hatásúnak tartott gyógyszereket. Ezek a közszájon forgó értelmezéssel ellentétben nem generikus – tehát már régebben feltalált és a szabadalmi védettség lejárta után olcsóbban utángyártott – gyógyszerek, de a bennük lévő hatóanyag azonos az eredetivel. Innovatív, egyedi készítmények, amelyek a szakorvosok többsége szerint nem helyettesíthetők egymással anélkül, hogy a beteg életét, gyógyulási esélyeit rontó mellékhatások ne keletkeznének.

Az új betegeknek mindegyik csoportból csak azt lehet majd felírni, amelyik a vakliciten a legolcsóbbnak bizonyul. A szakorvosok többsége ellenzi a választék szűkítését, mert a gyógyítás szabadságának korlátozását,az orvosi tudás és tapasztalat leértékelését, a bizalom csökkentését, a betegek életminőségének és életkilátásainak rontását látja benne. Az orvosok véleményét főként a betegszervezetek közvetítésével lehet megismerni, mivel a nyilatkozási szabadságukat sajnos korlátozták.

A másik közbeszerzési eljárásban 35 gyógyszert egyenként pályáztatnak azoknak, akiknek már megkezdték a kezelését. Vagyis direkt amiatt, hogy a drágábbnak bizonyult, de eredményes gyógyszerét kicserélik egy olcsóbbra, nem fog meghalni egyetlen beteg sem. Az intézkedés kockázatát majd azok viselik, akiknek a közbeszerzés lezárulása után (november 1.) írnak föl először gyógyszert – de akkor a szakorvos már nem választhat a saját tapasztalata és a beteg állapota, mellékhatásokra való hajlama alapján, csak a legolcsóbbat rendelheti.

Elvileg megmarad a lehetőség: ha az orvos képes előre pontosan megindokolni, hogy az ő betegének miért éppen másik szer szükséges, s nem a legolcsóbb. Ám az eddigi tapasztalatok alapján az a gyógyszergyártó, amelyik az ár alapján elnyeri a tendert, monopolhelyzetbe kerül, a vesztesek pedig kivonulhatnak a piacról, mert nem éri meg fenntartani a raktárkészletet, a magyar nyelvű gyógyszerleírást, a magyar ampullaváltozatot.

Vagyis marad ugyan formális kiskapu, gyakorlatilag azonban a hozzáférés ellehetetlenülhet.

Mennyit lehet ezzel megspórolni?

Szakértők arra jutottak: nem sokat.

Eddig ugyanis az OEP nem nyilvános egyedi áralkukat kötött az innovatívgyártókkal, amelynek során a kiszivárgott információk szerint a listaárhoz képest jelentős, 30-50 százalékos engedményeket is kiharcolhatott.

Nyilvános közbeszerzésen viszont nem lehet titkos alkut kötni – tehát vélhetőleg a monopolhelyzetbe kerülő tendernyertestől sem veheti lényegesen olcsóbban a gyógyszert a magyar egészségbiztosító, mint ahogyan eddig hozzájutott. Vagyis az intézkedés célja nem annyira a spórolás, mint inkább bizonyos gyártók előnybe hozása lehet – mások rovására.

A betegszervezetek attól tartanak, hogy mindez precedenst teremt: gyógyszerek sokaságát fogják a jövőben hasonló eljárásokban elveszíteni.

Kalotay Gábor egy betegjogban járatos szakértőtől azt hallotta: jogi úton nem tudják megakadályozni az intézkedést. – Maradna, hogy az országgyűlési képviselők emberségére, jó szándékára apelláljunk – mondja a betegszervezet elnöke. – Elmondjuk nekik: önök tévednek, és ezzel sok betegnek kárt, szenvedést okoznak. De eddig meg sem kérdeztek bennünket.
 

Ezek is érdekelhetnek