Könnyes szemmel

A SZEM SZÁRAZSÁGA az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek a szemorvoshoz fordulnak. A kellemetlen tüneteket a könnytermelés csökkenése vagy az összetételének megváltozása okozza. Vigasz a bajban, hogy bár a szárazszeműség nem gyógyítható, de jól kezelhető.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 10. 27. péntek2017. 10. 27.
Könnyes szemmel

Szemünk testőre a könny: számos feladata közül az egyik legfontosabb, hogy a szaruhártyán tükörsimává tegye a fénytörő felszínt, ami elengedhetetlen a látás élességéhez.

A könny védi is a szaruhártyát: oxigénnel és tápanyagokkal látja el, kimossa a szembe került port és más idegen, káros anyagokat, óvja a fertőzésekkel, a sérülésekkel szemben. Ám e feladatait csak akkor tudja ellátni, ha 5-10 másodpercenkénti – azaz naponta mintegy 14 ezer – pislogással terítjük szét a szemfelszínen.

Életmódunkból eredően azonban sok-sok órát töltünk azzal, hogy mereven nézünk valamit – hol a tévé képernyőjét, máskor a számítógép monitorját, a tabletet, az okostelefont stb. –, s mindeközben kevesebbet pislogunk a kelleténél. Ilyenkor a könny gyorsan elpárolog a szemből, a kötő- és a szaruhártya kiszárad, a szem érzékennyé válik, viszket és ég, sőt a látás is elhomályosodhat.

A kontaktlencsét viselők körében ugyancsak gyakori probléma a szem szárazsága.

A lencse ilyenkor súrlódik a szemen, s ezáltal apró hámsérülések keletkeznek, melyeken át a fertőzések könnyen utat találnak maguknak.

A kontaktlencse-viselőknek sokszor éppen emiatt kell felhagyniuk a lencse használatával.

Idősebb korban a könnymirigyek sorvadása miatt gyakoribb a szem kiszáradása. Különösen gyakran jelentkeznek a kellemetlen tünetek – a hormonális változások következtében – a változó korban lévő nőknél. Szemszárazságot okozhat egyes gyógyszerek mellékhatása is, ilyenkor érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal.

S ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy autoimmun betegség, az úgynevezett Sjögren-szindróma okozza a panaszokat, ami a szem, a száj és más nyálkahártyák szárazságával együtt járó betegség.

Az előttünk álló őszi-téli időszakban súlyosbodhatnak a panaszok: a központi fűtés, a légkondicionálás kiszárítja a levegőt, továbbá a hideg, szeles időjárás is elősegíti a könny párolgását. Számos olyan tényező is fokozza a szemszárazságot, amelyet magunk is kiiktathatunk az életünkből: ilyen többek között a dohányfüst, a poros környezet, valamint az A-vitamin hiánya.

A szárazszeműség véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. A cél az elvékonyodott, olykor teljesen hiányzó könnyfilm helyreállítása. Ma már számos olyan termék – szemcsepp, műkönny – kapható, amely rövidebb-hosszabb ideig garantálja a szem kellő nedvességét, megnyugtatja a fáradt, vörös szemeket, megszünteti az idegentest-érzést. Ezáltal javul a beteg látása, az esetleges hámsérülések meggyógyulnak, és jelentősen mérséklődnek vagy megszűnnek a panaszok. Bizonyos betegségek – diabétesz, allergia, reuma, pajzsmirigy-rendellenesség – is okozhatják a könnytermelés csökkenését, ezért amennyiben rövid időn belül nem mérséklődnek a panaszok, ajánlatos szemorvoshoz fordulni.


T U D T A ?


- A számítógép hosszas használatakor a
„húszas szabályt” kell alkalmazni: húszpercenként
húsz másodpercig tartó gyakori
pislogással pihentessük a szemet.
- A bőséges folyadékfogyasztás, a levegő
párásítása és napszemüveg viselése is
mérsékelheti a tüneteket.


A száraz szem jellemző tünetei:
- viszkető, égő érzés;
- enyhe pirosság;
- idegentest-érzés;
- fényérzékenység;
- fájdalom;
- könnyfolyás, szemirritáció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek