Párkapcsolati diplomácia

„FÉRFI ÉS NŐ. Hogy érthetnék meg egymást?” – idézhetnénk Karinthyt, ha a párkapcsolatot nehezítő félreértések okait boncolgatjuk. A nemek közötti kommunikációról tartottak a minap gondolatébresztő programot Egerben.

Család-otthonPalágyi Edit2017. 10. 18. szerda2017. 10. 18.

Kép: Couple arguing over sports car, Fotó: Hybrid Images

Párkapcsolati diplomácia
Couple arguing over sports car
Fotó: Hybrid Images

Értsük, de ne értsük félre egymást – sokak szerint ez a jó párkapcsolat egyik záloga.

John Gottman amerikai házasságkutató híres kísérletében videóra vette, hogyan beszélgetnek egymással a párok. A jeleneteket elemezve, a szavak és a testbeszéd alapján 91 százalékos valószínűséggel megjósolta, kik maradnak együtt és kik adják a fejüket a közeljövőben válásra.

Sonja Lyubomirsky amerikai pszichológus szerint a sikeres párok legalább heti 5 órát töltenek beszélgetéssel. Mindez nem pipálható ki azzal, ha esténként összevesznek a vacsora fölött…

A jól működő párok meghallgatják egymást, köszönetet mondanak a másik segítő gesztusaiért, kimutatják a hálájukat. Kutatók kiderítették: az együttélés akkor ideális, ha öt pozitív érzelemnyilvánításra jut egy negatív megjegyzés. Az említett tanácsokat látszólag könnyű megfogadni, de a játszmát nehezíti, hogy neméből adódóan máshogy kommunikál a nő és a férfi.

„Szeretsz még?” – kérdezi az asszony az ismert viccben. Mire az öregúr székelyhez illő szűkszavúsággal felel: „Egyszer már megmondtam, és ha változik a helyzet, majd szólok.” Általában igaz, hogy a nő érzelemdúsabban fejezi ki magát, míg a férfi lényegre törően racionális, s a tényekre szorítkozik. A nő számára akkor igazi egy kapcsolat, ha meghallgatják egymás problémáit, a férjek többsége szerint azonban nem kell mindent „túlbeszélni” – erősíti meg dr. Mészáros Ádám, egy párkapcsolati konfliktuskezelési könyv szerzője. Érdemes azon dolgozni, hogy a két nem megőrizhesse a maga sajátosságait, és ne legyőzzék, hanem kiegészítsék egymást.

Talán meglepő, de sokaknál az autózás a napi konfliktus forrása, ott ugyanis összezártan ülnek, és nincs hová elvonulni a másik indulatai elől. „Nem merem kritizálni a páromat, de frászt kapok attól, ahogy vezet. A sebességkorlátozó táblákra fittyet hány, és lépten-nyomon beletapos a gázba. Ha ideges, úgy vezeti le a feszültségét, hogy lehúzza az ablakot, és ráordít azokra, akik szerinte mazsola módjára vezetnek” – panaszolja egy hölgy.

„Én csak azt szerettem volna, ha idejében odaérünk az iskolába. Kicsit ingerülten magyaráztam, hogy a reggeli csúcsforgalomban érdemes a rövidebb úton kerülni, amit már ezerszer kipróbáltam. A nejem az egészből annyit vett észre, hogy megint felemeltem a hangom, és szerinte megijedtek tőlem a hátul ülő gyerekek” – ez pedig egy férj verziója a dugóban araszolásról.

A párkapcsolati szakértők szerint a háborúság helyett bölcsebb dolog a diplomácia eszközeivel élni. Azok tartanak ki egymás mellett, akik a legjobbat hozzák ki a másikból, és nem egymás hibáinak kipécézésére szakosodtak. A békés kommunikáció elméletét könnyű bebiflázni, de nehezebb alkalmazni a kapkodós hétköznapokon.

Hogy a reggeli csúcs idején se boruljon fel a „békeszerződés”, ahhoz meg már kötélidegek kellenek…