Semmire sem jó

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete a minap közzétett szakvéleményében nem mást állít, mint hogy a homeopátiás készítmények valójában hatástalanok.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 10. 06. péntek2017. 10. 06.
Semmire sem jó

Mit is hirdet a homeopátia? Ha egy szer egy egészséges embernél betegséget okoz, akkor az a készítmény jó az olyan betegségek gyógyítására is, amit az egészségeseknél kivált. A másik – a tudósok szerint értelmezhetetlen – állítás, hogy a homeopátiás szerek hatékonysága a hígításukkal egyenes arányban nő. Amikor e készítményeket tudományos módszerekkel vizsgálták, csupán annyit tudtak megállapítani, hogy több homeopátiás szert olyan mértékben felhígítottak, hogy egy molekulányi sem maradt meg bennük az eredeti anyagból. Vagyis gyakorlatilag hatástalanok.

A tudósok tekintélyes hányada már évek óta figyelmeztet: a homeopátia nem más, mint áltudomány.

Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács az elsők között mondta ki, hogy amikor a homeopátiás szerek alkalmazása után javul a beteg állapota, az egyszerűen a placebohatásnak tulajdonítható.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság is éveken át követelte a bizonyítékokat a gyógymód hatásosságát illetően – hiába -, így két éve elérték, hogy a homeopátiás szerek csomagolásán csak tudományosan bizonyítható állítások szerepelhetnek.
(Vagy az a felirat, hogy ezek a készítmények hatástalanok.)

Az Orosz Tudományos Akadémia mindehhez hozzátette: a homeopátia elvei és mechanizmusának magyarázatai ellentmondanak a biológiai, kémiai és fizikai törvényeknek.

Létezésének 250 éve alatt elvégzett megannyi kísérlet sem tudta alátámasztani hatásosságát. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia, majd a Magyar Tudományos Akadémia is javasolta, hogy ugyanolyan teszteknek vessék alá e készítményeket, mint a hagyományos gyógyszereket, hiszen ugyanarra használják őket. Meggyőző és reprodukálható bizonyíték még soha sehol nem született arról, hogy a homeopátiás szereknek bármilyen gyógyhatása lenne. Nemcsak a pénzét, hanem az egészségét is veszélyezteti, aki ilyeneket használ, hiszen a homeopátia sok esetben eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől – figyelmeztetnek a tudósok.

A homeopátiás készítményeket nálunk gyógyszerként, gyógyhatású készítményként lehet reklámozni és árusítani. A „szelíd gyógymód” mellett érvelők úgy vélik: az egész felhajtás nem más, mint a gyógyszerlobbi lejárató kampánya.
 

Ezek is érdekelhetnek