Vegyen tiszta levegőt!

Naponta átlagosan huszonnégyezerszer veszünk levegőt, így annak tisztasága rendkívül fontos.

Család-otthonM. M.2017. 10. 27. péntek2017. 10. 27.

Kép: MITE Mites are the principal source of a highly allergic substance: house dust. Mites are acarian insects which live in bedding where they thrive on squamated human skin. Each insect measures less than a third of a millimeter X 150 VEM / BSIP, Fotó: VEM

MITE
MITE Mites are the principal source of a highly allergic substance: house dust. Mites are acarian insects which live in bedding where they thrive on squamated human skin. Each insect measures less than a third of a millimeter X 150 VEM / BSIP
Fotó: VEM

Magyarországon évente 8500-9000 ember hal meg a rossz minőségű levegő miatt. Aki autóhoz szokott, nehezen mond le a négy kerék nyújtotta kényelemről, ám a fűtési mód körültekintőbb megválasztásával jelentősen hozzájárulhatunk a levegő tisztaságához. Ha a gázfűtés lehetősége nem adott, akkor a jó minőségű, száraz, vegyszerekkel nem kezelt fával tüzelve sokat tehetünk az élhetőbb környezetért – mondja dr. Szigeti Tamás, az Országos Közegészségügyi Intézet Levegőhigiénés és Aerobiológiai Osztályának vezetője.

A kinti levegő a szellőztetésnél beáramlik az életterünkbe, így a lakásbeli levegő szennyezettsége is komoly szerepet játszik abban, hogy a légúti allergiás megbetegedések száma tíz év alatt a duplájára emelkedett.

A magyarok 15-20, a budapestieknek pedig 22-24 százaléka szenved légúti allergiától – állítja dr. Réthy Lajos allergológus-immunológus főorvos, a Philips Magyarország szakértője. Sokunk élete egyfajta allergiás menetelés: e betegség akár már csecsemőkorban, az ekcémás ételallergiával elkezdődhet, ami kamaszkorban pollenallergiába átcsapó tüsszögéssé, szénanáthává, rosszabb esetben asztmává is átalakulhat.

Az egyik legkártékonyabb – egyben legszívósabb – beltéri légszennyező a poratka (képünkön), amely a meleg, párás zugok nagy barátja. Egy gramm porban akár kétszáz poratka is élhet, s hogy mennyire szapora, jól jelzi: „ideális” körülmények között tíz év alatt az ágymatracunkban két kilogrammnyi is kifejlődhet belőle. E láthatatlan allergén ellen a leghatásosabb védekezési mód az optimális, 50 százalék körüli páratartalmú levegő és a rendszeres légtisztítás. – Fontos rendszeresen szellőztetni, megfelelően párásítani, s amennyiben lehetséges, légtisztító berendezést használni – figyelmeztet az allergológus szakértő. Tanácsait már csak azért is érdemes megszívlelni, mert nem állhatunk oda minden húsz percben az ablakhoz.

Ezek is érdekelhetnek