A távfűtés reneszánsza – A magas költség nagy hátrány volt, a panelprogram is segített

Sokan az egyik legdrágább és legpazarlóbb rendszernek gondolták a távfűtést, a lakáskeresők körében évtizedekig a feketelista élén szerepelt, a panellakások alacsony presztízse is sok tekintetben ennek volt köszönhető – olvasható az OTP Ingatlanpont sajtóközleményében.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 11. 30. csütörtök2017. 11. 30.

Kép: itthon panel lakótelep fűtés erőmű gáz számla energia áremelés drágulás távhő 2011 01 23 Fotó: Kállai Márton

A távfűtés reneszánsza – A magas költség nagy hátrány volt, a panelprogram is segített
itthon panel lakótelep fűtés erőmű gáz számla energia áremelés drágulás távhő 2011 01 23 Fotó: Kállai Márton

Magyarországon csaknem 780 ezer házgyári lakás épült, ezek legnagyobb részét távfűtéssel szerelték föl. A '90-es évektől ez a fűtési mód egy csapásra eltűnt az új építésű ingatlanokból, így továbbfejlesztett megoldása sem született.

Igaz, a mintegy kétmillió ember komfortérzetéért felelős rendszert idővel modernizálták, így a megítélése is nagyot változott. Szárnyal a panelek piaca, országos átlagban egy év alatt majdnem 13 százalékkal nőtt a négyzetméteráruk, azzal együtt, hogy a távfűtés maradt. Ez a panelprogram felfuttatásának is köszönhető, hiszen sikerült kiküszöbölni az egyik legnagyobb hátrányukat, a magas fenntartási költséget. A fűtőberendezések szabályozhatók lettek, egyéni mérésre is van lehetőség. A nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés is energiahatékonyabbá és olcsóbbá tette a lakásfenntartást. A felújítási program több mint 350 ezer lakást érintett, ez egymillió embernek jelent jóval kevesebb kiadást.

Ma a legnépszerűtlenebb fűtési megoldás a héra és a gázkonvektor, a lakások csaknem felében az utóbbival fűtenek.
 

Ezek is érdekelhetnek