Dráguló élelmiszerek – Ennyit fizettünk októberben

Harmadával gyorsabban drágultak az élelmiszerek az elmúlt egy évben, mint az infláció. Tehát amíg a pénzromlás üteme átlagosan 2,4%-ot tett ki, az élelmiszerek és italok együttesen már 3,3%-kal drágultak az elmúlt 12 hónapban.

Család-otthonO. Horváth György2017. 11. 19. vasárnap2017. 11. 19.

Kép: Vaj, nem margarin. Vajas kenyér reggeli telitett zsirsavak telített zsírsavak 2014.02.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Dráguló élelmiszerek – Ennyit fizettünk októberben
Vaj, nem margarin. Vajas kenyér reggeli telitett zsirsavak telített zsírsavak 2014.02.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Ezen belül is nagy a szórás, sőt mellbevágó némely termék árváltozása. A vaj és vajkrém drámaian drágult egy év alatt, 17,3%-kal. Ezt követi a sajt (8,1%), a sertéshús (6,4%) és a kenyér ára (6%), továbbá a kávéé 5,6, a párizsié és a kolbászé 5%-kal emelkedett. Egyedül a baromfihús ára csökkent – igaz, jelentősen: 12,8%-kal. A fentiekben az az érdekes, hogy a sertésnél, tojásnál, baromfinál, marhahúsnál és egyes tejeknél az állam jelentős – 13-24 százalékpontnyi – áfamérséklést végzett az utóbbi időkben. Ha e adócsökkentés nem lett volna, a tej és hústermékeknél az áremelkedés akár 15–25% is lehetne. Magyarul, amit nyertünk az adócsökkentéssel, elvitte az alacsony állatállományból adódó hiány okozta áremelkedés.

A tojás is olcsó volt egy ideig, de aztán a nyártól már itt is elindult az emelkedés, a múlt hónapban már 4,3%-os drágulást mértek. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs), valamint a liszt ára kicsivel több, mint 2%-kal emelkedett.

A legnagyobb mértékben – átlagosan 6,8%-kal – a szeszes italok és a dohányáruk drágultak, ezek árát az állami adóelvonások és a direkt árszabályozás befolyásolja leginkább. A szintén állami árszabású elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés díja nem változott. Átlag alatti viszont a szolgáltatások (1,6%) és a háztartási energia (1,3%) árának változása. Az egyéb árufélék (gyógyszerek, járműüzemanyagok, továbbá a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, illetve a kulturális cikkek) ára átlagosan 0,8, ezen belül a járműüzemanyagoké 1,3%-kal emelkedett.

A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,1%-kal kellett többet fizetni októberben.  

Ezek is érdekelhetnek