Hiszik is, nem is

Szeptemberben neves európai tudósok foglaltak állást amellett, hogy a homeopátia semmilyen betegség ellen nem hatásos – állítólagos hozadéka a placebo hatással magyarázható –, s olykor bizony kártékony is lehet. A hír bejárta a médiát, de úgy tűnik, hogy a szelíd gyógymód híveit nem ingatta meg. A Medián a 444.hu megbízásából kutatást végzett, melyből kiderül, hogy e kérdés szinte kettéosztja a társadalmat.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 11. 20. hétfő2017. 11. 20.
Hiszik is, nem is


A megkérdezettek 44 százaléka szerint a homeopátia hasznos gyógymód, amivel számos betegséget lehet eredményesen gyógyítani. Ellenben 41 százalékuknak az a véleménye, hogy a homeopátia sarlatánság, gyakorlatilag hatástalan és nem szabad hinni benne. A válaszadók 15 százaléka pedig nem tudja, mit gondoljon a kérdésről.

A nők nagyobb bizalommal vannak a homeopátiás készítmények iránt: 51 százalékuk szerint hasznosak – míg a férfiaknak csupán 37 százaléka vélekedik így. Az életkor tekintetében már nincs ilyen markáns különbség, az összes korosztály nagyjából ugyanolyan arányban bízik e szerekben. A kutatás során a válaszadók iskolázottságát is figyelembe vették, e szerint a diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a szelíd gyógymód.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek többségének nincs közvetlen tapasztalata a homeopátiás szerekről, anélkül formált bármilyen véleményt, hogy ő maga vagy valamelyik családtagja valaha szedett volna ilyesmit.

Ezek is érdekelhetnek