Megvan a hetedik!

Az ember hat ízt – édeset, savanyút, keserűt, sósat, a zsírt és az umamit – ismer, újabban azonban ausztrál kutatók egy lehetséges hetediket is azonosítottak: a szénhidrátét, adta hírül a medicalexpress.com orvostudományi portálra hivatkozva az MTI. A vizsgálatok során próbálják feltárni, hogy ez utóbbi íz miként kapcsolódik a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához. Két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vették górcső alá, melyek olyan alapvető élelmiszerekben találhatók meg, mint a kenyér, a tészta, a rizs.

Család-otthon (pingi)2017. 11. 13. hétfő2017. 11. 13.
Megvan a hetedik!


Az első vizsgálatok kimutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes az ízlelőbimbói segítségével érzékelni. Ezután a szakemberek arra voltak kíváncsiak, vajon a szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy a kutatásban részt vevők keményítőtartalmú ételeket fogyasztottak.

Harmincnégy felnőtt vizsgálati alany derékméretét is figyelembe vették, mivel ez jó mércéje az étrenddel összefüggő krónikus betegségek, közte az elhízás kockázatának. Kiderült: akik a leginkább érezték a szénhidrát ízét, több keményítőtartalmú ételt fogyasztottak és a derekuk is vastagabb volt. A zsíríz kutatásakor ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalta a kutatócsoport: tehát kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak, akik érzékenyebbek a zsírra.

Az új ízek kutatása azért fontos, mert a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek – mint amilyen az elhízás is – járványként terjednek világszerte.
Ennek oka pedig a növekvő energiabevitel, különösen az energiában gazdag ételek túlsúlya az étrendünkben.
 

Ezek is érdekelhetnek