Milliárdok pirulákra

Évente mintegy 40 milliárd forintot költenek étrend-kiegészítőkre a magyar fogyasztók, ha csak a legálisan működő kereskedők és a gyógyszertárak adatait nézzük.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 11. 16. csütörtök2017. 11. 16.
Milliárdok pirulákra

Az interneten kapható, sokszor bizonytalan eredetű és hatású készítmények forgalma pedig akár meg is haladhatja a legális értékesítés összegét. Bérci István, a Magyarországi Étrendkiegészítő-gyártók és -forgalmazók Egyesületének elnöke a Magyar Időknek elmondta: évente 10%-kal bővül a piac, ami elsősorban a fogyasztás növekedésének tudható be.

A legtöbben multivitaminokat, C-vitamin-készítményeket, magnézium- és kalciumtartalmú szereket, illetve ízületi porcregeneráló termékeket vásárolnak. Az átlagvásárló negyven-ötven év közötti, középosztálybeli nő, aki a szüleit, a gyerekeit és a férjét is ellátja étrend- kiegészítőkkel.

A világhálón a fogyasztószerek, a mell-, pénisz- és potencianövelő csodakészítmények a legkelendőbbek. Népszerűek az élsportolóknak szánt táplálékkiegészítők is. E szerek egy része már az élelmiszerek kategóriájába került, míg másokra az étrend-kiegészítőkre vonatkozó szabályozás vonatkozik, ezáltal az ellenőrzésük is szigorodott.

Ezek is érdekelhetnek