Segíthet egy üveg víz is

Csontritkulásban – orvosi nyelven szólva oszteoporózisban – a magyar lakosság egytizede szenved. Néma kórnak is emlegetik e betegséget, mert hosszú ideig panaszmentesen lehet vele élni.

Család-otthonHabik Erzsébet2017. 11. 16. csütörtök2017. 11. 16.

Kép: 97 years old woman at home. Val de Dronne BURGER/PHANIE, Fotó: BURGER

Elderly person
97 years old woman at home. Val de Dronne BURGER/PHANIE
Fotó: BURGER

Ám ahogyan az idő előrehaladtával a csonttömeg és a csontok szilárdsága csökken, úgy fokozódik a törési hajlam. A kéz- vagy lábtörés is roppant kellemetlen, a legsúlyosabb mégis a csípőtáji törés. A baleseteket követő egy éven belüli halálozás kockázata 32 százalék, ami azt jelenti, hogy a combnyaktörést szenvedett idős betegek harmada egy éven belül meghal.

A halál oka nem is a törés, hanem a sok fekvés következtében fellépő szövődmények, köztük is a leggyakoribb a tüdőgyulladás. A törést túlélőknek több mint a fele pedig várhatóan önellátásra képtelen, tartósan mozgáskorlátozott lesz. Bár a betegek száma vélhetően nem kevesebb, az orvoslátogató páciensek száma mégis csökken. Az oszteoporózisban szenvedőknek csupán egyötöde kap megfelelő kezelést, a többieket egyszerűen „nem érdekli a csontritkulás” – derült ki egy friss kutatásból.

A gyógyszerszedési fegyelemmel is baj van. A csontritkulásra felírt készítményeket körülbelül két évig rendszeresen kell szedni, sokan azonban hamarabb abbahagyják a kúrát. Talán, mert nem tudják, hogy a csontritkulás talaján kialakult töréseken átesett betegeknél – megfelelő kezelés nélkül – a következő törés kockázata a két-háromszorosára nő.

A betegség megelőzése szempontjából létfontosságú a megfelelő mennyiségű kálciumbevitel.

A Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság kutatásából azonban kiderül, hogy mi, magyarok e téren is hanyagok vagyunk. A lakosság 70 százaléka a javasolt 1000 milligrammnál, a fiatal felnőttek mintegy harmada pedig 600 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt.

Már gyerekkortól kezdve figyelni kell a kalciumban és D-vitaminban bővelkedő étkezésre. Ennek híján a fiatalok nem érhetik el a csúcscsonttömeget, ami a későbbiekben lassú, egyenletes csontvesztéshez vezet. Kalciumban gazdag étel többek között a mák, füge, tőkehal, spenót, sóska, sajt, tej, túró, petrezselyem, szezámmag. Ezek közül a spenót és a sóska bővelkednek oxalátban, ami jelentősen megnehezíti az ásványi anyagok felszívódását. Nemcsak a laktózérzékenyek és tejallergiával bajlódók, hanem valamennyiünk étrendjét jól kiegészítheti a kalciummal dúsított ásványviz – például a piros kupakos Theodora Kékkúti –, amelyből ha egy üveggel elkortyolgatunk, máris fedeztük a napi kalciumszükségletünk harmadát.

Ezek is érdekelhetnek