SMS alpesi kürtön – Legyen élmény a tanulás!

A MÚZEUMOK ma már nem a vitrinek mögött porosodó tárgyakról szólnak, sokkal inkább az élményről és az interaktív módon szerzett tudásról. A Mozaik Múzeumtúrák célja, hogy ezt az élményt minél több diák megtapasztalhassa – a szervezők ennek érdekében akár házhoz is mennek.

Család-otthonBiczó Henriett2017. 11. 28. kedd2017. 11. 28.

Kép: Mozaik Múzeumtúra Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban diák tanuló fiatalok gyerekek 2017.11.09 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

SMS alpesi kürtön – Legyen élmény a tanulás!
Mozaik Múzeumtúra Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban diák tanuló fiatalok gyerekek 2017.11.09 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Tejcsokoládé illatú bélyeg? Nem is tudtam, hogy van ilyen. Milyen lehet az íze?

– Azt senki emberfia nem kóstolhatja meg: leltározott darab, ha valaki megeszi, annak annyi – s hatalmas kacaj hallatszik az osztályteremben. Nem szokványos tanórán vagyunk: a Budapesti Bélyegmúzeum vezetője ismerteti a gyerekekkel a bélyegek egyedi világát. 

E különleges napon a fővárosi Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban öt múzeum „költözött” az iskola falai közé. Nem titkolt céljuk, hogy a kiállítások vonzó oldalát mutassák meg csaknem 300 felsős diáknak. – Nem tudtam, hogy Magyarországon adták ki az első fémalapú bélyeget, s hogy létezik 100 millió forintot érő darab is – mondja a 6. osztályos Enikő, majd hozzáteszi: tuti, hogy rábeszéli a szüleit, menjenek el a bélyegmúzeumba, ahol több mint 13 millió kiállítási darab található.

A program szeretné elérni, hogy a virtuális világban otthonosan mozgó gyerekek érezzenek rá a valóságban megtapasztalható izgalmas dolgokra is. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kizárnák a modern technika vívmányait – jó példa erre az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely „őskori” rádiója és tévéje.

– Mi lehet ez? Szerintem valamilyen elektromos melegítő.

– Nem, nézd csak, milyen sok a gomb rajta. Biztosan valami speciális hőmérő – zajlik két ötödikes fiú között az eszmecsere, miközben egy hatalmas, a ’40-es évekből származó Orion rádiót vizslatnak. Hogy milyen belülről egy ilyen készülék, már táblagép segítségével böngészhetik, és ugyanígy virtuálisan barangolhatnak egy 1957-es tévé belsejében.

A Mozaik Múzeumtúra novemberben kezdte a második évadát, májusig több tucat múzeum utazókiállítása látogat el számos vidéki és egy határon túli iskolába. A múzeumpedagógiai foglalkozások témája a reformáció 500 éve, de szó sincs arról, hogy évszámokkal nyaggatnák a diákokat.

– A fő szlogenünk, hogy „legyen élmény a tanulás”, mert anélkül nem nevelhetünk boldog gyerekeket – mondja Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója, aki hét évvel ezelőtt többedmagával hozta létre a civil szervezetet. Országszerte rendeznek előadásokat, érzékenyítő programokat, múzeumtúrát, hogy közelebb hozzák egymáshoz a diákokat, a szülőket és a tanárokat.

– Öröm látni, hogy a pedagógusok is szívesen kilépnek a komfortzónájukból, s maximálisan nyitottak az újszerű dolgokra. Egyre több iskola keres meg bennünket azzal, hogy „vigyük az iskolájukba a múzeumokat”.

A Benkő Református Gimnázium igazgatónőjének az egyik szülő hívta fel a figyelmét a Mozaik Múzeumtúrára, és Pavletitsné Egressy Mária meg is kereste a Felelős Szülők Iskoláját. – A mai világban egyre nagyobb szükségük van a gyerekeknek pozitív élményekre, érzelmileg ezek mindennél hasznosabbak.

A személyes kapcsolat, a közvetlen interaktív ismeretszerzés, a játék és a verseny pótolhatatlan. Apáczai Csere János-díjat adnék annak, aki ezt kitalálta – mondja az igazgatónő.

A gyerekek közben különleges hangszereket próbálnak ki, Szilágyi Áron hozta mindet Kecskemétről, a Leskowsky-hangszergyűjteményből.

A hetedikes Szandra a csaknem háromméteres alpesi kürtöt próbálja megszólaltatni, Áron közben elmagyarázza a hangszer lényegét: – Régen ezzel SMS-eztek az emberek, a hanggal küldtek üzenetet egymásnak a hegyről a völgybe, hogy például rendelnének egy sonkás pizzát – mosolyog. Felsősökről lévén szó, a sonkás pizzát már megkérdőjelezik, de az alpesi kürtöt biztosan egy életre megjegyzik. Másoknak meg rendhagyó történelemórát tart Jocó bácsi, alias Balatoni József, a tetkós töritanár. A pákozdi Katonai Emlékpark pedig korhű ruhákat hozott a szabadságharc idejéből, belebújhatnak a gyerekek. Még szivacsszuronnyal ellátott fafegyvert is kapnak, és máris indulhatnak a csatába.

Élményben nincs hiány. Amikor többeknek felvetem, talán azért is jó ez a nap, mert nincs tanítás, mélységesen felháborodnak…
 

Ezek is érdekelhetnek