Velünk élő hagyomány – Díjazzuk ünnepi díszeit

KÖZELEDIK AZ ADVENT ÉS A KARÁCSONY, s mi újabb népművészeti ágban hirdetünk pályázatot. Ezúttal gyékény-, csuhé-, szalmatárgyakat várunk, hogy megmutathassuk e természetes anyagokból készült díszek, ajándékok szelíd szépségét. A legértékesebb alkotások készítői jutalomban részesülnek.

Család-otthonBárány Mara2017. 11. 17. péntek2017. 11. 17.

Kép: Bárány Mara népi iparmüvész kiállitása Ócsa tájház 2017.11.03 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Velünk élő hagyomány –  Díjazzuk ünnepi díszeit
Bárány Mara népi iparmüvész kiállitása Ócsa tájház 2017.11.03 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

„András zárja a hegedűt” – szól a mondás, mert Szent András napja után kezdődik az adventi időszak, amely az eljövetelt, az Úrra való csendes várakozást jelenti. A legbensőségesebb téli ünnepünket, a karácsonyt megelőző időszak több kisebb-nagyobb ünnepből, jeles napból áll. Az ünnepsorban sajátosan ötvöződnek a vallási elemek a népszokásokkal. Az ünnepkör egyik legnépszerűbb dramatikus népi játéka a betlehemezés, amelynek fő kelléke a jászol vagy a templom alakú betlehem, amelyet házilag, különböző anyagokból készítettek.

Az adventi koszorú és a karácsonyfa állítása nem túl régi szokás. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfa vagy termőág tekinthető a karácsonyfa elődjének. A fenyőfa házilag készített díszei jelentést hordoznak. Az alma a paradicsomi fára is utal, a dió szerencsét hoz, egészséget ad, mint a többi gyümölcs is. A karácsonyfa tetejére tűzött csillag a háromkirályoknak utat mutató csillagot szimbolizálja. A gyertya a téli napfordulókor feltámadó fényt és annak hozóját, a megszülető Jézust jelképezi.

A fa feldíszítésének divatja sokat változott az idők során. A készen kapható díszek, színes üveggömbök, figurák, a szaloncukor, ezüst- és aranyszál felváltotta a régi termésdíszeket. Az utóbbi években a környezettudatos szemlélet terjedésével újra divatba jöttek a természetes anyagból készíthető díszek, ajándéktárgyak. Sokan sütnek mézeskalácsot, emlékbe vagy a karácsonyfára. Betlehemet tesznek a fa alá, növényekkel, termésekkel díszítik fel a lakást, az ünnepi asztalt és a karácsonyfát. Nagyon alkalmasak erre a célra a fonható növényeink, a gyékény, a csuhé és a szalma, amelyekből egy kis ügyességgel és ötlettel változatos fonatokat, bábokat, adventi és karácsonyfadíszeket készíthetünk.

Fiatal koromban, az 1970-es évek népművészeti mozgalmaihoz csatlakozva kezdtem készíteni gyékény-, csuhé- és szalmatárgyakat. Fontosnak tartottam és tartom, hogy e kihalás szélén álló mesterségeket dokumentáljuk, és továbbtanítsuk a fiatalabb nemzedékeknek.

A célszerűségre, használhatóságra és szépségre törekvés alakította a fonott alkotásokat, bennük az évezredek során hatalmas tudásanyag halmozódott fel, amit nem szabad veszendőbe hagyni. Ezért tanítom tanfolyamokon, múzeumokban, iskolákban gyerekeknek, felnőtteknek a gyékény-, csuhé- és szalmafonást. Ezek a technikák a szó valódi értelmében vett kézműves mesterségek, hiszen az anyagot gépek nélkül, eredeti, természetes állapotában dolgozzuk fel.

A gyékény, a csuhé és a szalma megmunkálása gazdag változatosságot mutat. Ahhoz, hogy valaki az anyagokat mesterfokon tudja feldolgozni, sok idő és gyakorlás szükséges. Ezek a hajlékony, képlékeny anyagok könnyen formálhatók, az egyszerűbb játékok, bábok, díszek vagy akár kicsi betlehemek elkészítésével egy kezdő is sikerrel próbálkozhat.

Biztatok mindenkit, hogy vegyen részt a Szabad Föld karácsonyi pályázatán, hiszen a saját készítésű ajándék vagy dísz mindig becsesebb, mélyebb nyomot hagy, emlékeket ébreszt, élményekkel gazdagít. Családi program is lehet a meghitt várakozás időszakában a közös alkotás, örömteli készülődés az ünnepre.  


Bárány Mara KINEK JÁR DÍJ?
Kedves Olvasóinkat arra kérjük, hogy az önök által gyékényből, csuhéból, szalmából font adventi-karácsonyi díszeket, ajándéktárgyakat – vagy az ezekről készült fényképeket – december 6-ig küldjék el a Szabad Föld szerkesztőségének címére: 1066 Budapest, Jókai u. 6. A borítékra írják rá: Karácsonyi pályázat.
Munkájukat – Bárány Mara népi iparművész, a gyékény-, csuhé-, szalmafonó mesterségek arany okleveles oktatója vezetésével – szakértő zsűri értékeli, és az ünnepek hangulatát tükröző legszebb alkotásokat díjazza.
Eredményt lapunk karácsonyi számában hirdetünk, a tárgyakat visszaküldjük. Gyékény, csuhé, szalma vásárolható a Budapesti Művelődési Központ épületében levő Guzsalyas Boltban (1119 Budapest, Etele út 55., telefon: 06- 20/416-2724) és a Kenderkóc Webáruházban (www.kenderkoc.hu, telefon: 06-20/333-3560).
Kérdéseikre a 06-30/610-6065-ös és a 06-1/489-8805-ös telefonszámom, valamint a [email protected] és a [email protected] e-mail címen válaszolunk.
Dulai Sándor

Ezek is érdekelhetnek