Arcok a Kalendáriumból – Versvándor az állomáson

Versvándor az állomáson címmel írtunk Tóth Péter Lórántról a Szabad Föld 2018- as Kalendáriumában. Harminchét éves, és testnevelés–történelem szakos tanárként 12 esztendőn át tanított szülővárosában, Kunszentmiklóson.

Család-otthonDulai Sándor2017. 12. 15. péntek2017. 12. 15.
Arcok a Kalendáriumból – Versvándor az állomáson

A verseket mindig szerette, édesanyja szerint – aki szintén pedagógus – másfél éves korában már betéve tudta az Öreg néne őzikéjét és József Attila Altatóját. Gimnazistaként, főiskolásként aztán jött a kosárlabda „őrület”, a „Miklósi Kékrókák” csapatbeli időszak, s ő csak magának tanulgatott, mondogatott verseket – egészen 2008-ig. A gyermekkori szavalatok után akkor lépett ismét – immár felnőttként – színpadra, a kunszentmiklósi művelődési központban.

A következő évben több versmondó versenyen kapott különdíjat, 2010 és 2013 között pedig hét országos versenyen lett első díjas. Radnóti- és Latinovits-díjas versmondóként azóta csaknem 150 határon túli magyar iskolában tartott rendhagyó irodalomórát. Elnyerte a 2016-os esztendő – Káplár László újságíróról elnevezett – Jó Ember Díját.

Versvándorként – egy bőrönddel és egy hátizsákkal – bejárta a Kárpát-medence szinte valamennyi táját, de még nagyon sok helyre szeretne eljutni. József Attila verseiből összeállított Vasútál(l)omás című műsora eddig több mint 300 előadást ért meg.

„A vers az én útlevelem – írja –, a versmondás a személyi igazolványom.” Több műsora van: egykori magyartanárával, Bődi Szabolccsal alkották meg „...az égre írj, ha minden összetört!” című előadást (Radnóti Negyedik eclogájának záró gondolata), Hajvert Ákossal, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnökével a „Nem mondhatom el – ismerős versek” műsort, nagy sikert aratott 1956-os versszínháza is, Arany János születésének 200. évfordulóján pedig, először Szabadkán – az ottani Kosztolányi Dezső Színház rendezője, Káló Béla segítségével – monodrámaként a Nagyidai cigányokat adta elő.

József Attila halhatatlan soraival vallja: „...s rendezni végre közös dolgainkat, / ez a mi munkánk; és nem is kevés.” Meg kell tanulnunk együtt, békességben élni itt, a Kárpátmedencében. Magyarok magyarokkal – és másokkal. Mindenki mindenkivel...

Tóth Péter Lórántról és még sok érdekes emberről olvashat, aki megvásárolja a 2018-as Szabad Föld Kalendáriumot. Kedves Olvasóink, keressék a vidék hetilapjának Kalendáriumát!
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek