Az Ínyesmester ajánlja

Fogadják szívesen, s ne mondják, hogy „danaida-ajándék”, amely romlásba viszi a gyomrokat és tárcákat. Mert ember legyen ugyan a talpán, aki mindezt végigeszi e diétás világban… de tessék elhinni, e sok mindenféle jó egyáltalán nem kötelező. Ki-ki annyit tálaltasson fel belőle a karácsonyi asztalra, amennyit a gyomorsava, a köszvénye vagy a duzzadó, avagy lapos zsebe elbír – e szavakkal kínálta „dús ételsorait” Magyar Elek a Pesti Napló 1928. december 23-i számában.

Család-otthonSZF-ajánló2017. 12. 24. vasárnap2017. 12. 24.
Az Ínyesmester ajánlja


KARÁCSONY ESTÉJÉRE (DECEMBER 24.)
- Borleves pirított zsemlyekockával – vagy Halászlé
- Rántott hal ? Roston sült harcsaszeletek
- Majonézes zeller- és burgonyasaláta
- Wellington bélszín madeiramártással, vegyes körítés
- Mákos metélt vagy bobajka
- Aprósütemények, Giardinetto (gyümölcsös tál)
- Narancs- vagy ananászbólé


NAGYKARÁCSONY NAPJÁRA (DECEMBER 25.)
- Pulykaaprólék-leves csigatésztával
- Hideg vaddisznófej
- Töltött káposzta frissen sült karbonádlival
- Gesztenyével töltött, dión hizlalt pulyka
- Vörösborban eltett mandulás szilva, endíviasaláta
- Karfiol bécsi módra
- Pörköltmandula-torta
- Diós és mákos patkó
- Meleg sajtos fánk
- Coupe Jacques (gyümölcsös fagylalt)
- Vegyes gyümölcs


Narancs- vagy
ananászbólé
Egy szépen érett ananászt lehámozunk, és karikára vágva a bóléstálba rakjuk. Meghintjük 25 dkg porcukorral, 25 percig állni hagyjuk, ekkor kevés citrom- és narancshéjat teszünk bele, 2 liter jó fehér rizlingbort, 2-3 pohárka konyakot és ugyanannyi kürasszót öntünk rá. 1-2 óráig befödve, jégen tartjuk. Tálalás előtt 10 perccel egy üvegnyi pezsgőt öntünk hozzá.


Mákos bobajka
Rendes, jó élesztős kalácstésztát készítünk, s ebből krumplinudli módjára apró hengerkéket sodrunk, amelyeket lisztben megforgatunk. Ki nem kent tepsiben megsütjük, jobban mondva megszárítjuk őket szép rózsaszínűre. A sütőből kivéve forró vízzel leforrázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta, bár megpuhul, de szét ne menjen. Leszűrve róla a vizet, kevés forró zsírba helyezzük, és aztán elkeverjük mézzel és tejjel megfőtt mákkal.


Gesztenyével
töltött pulyka
A gondosan megmosott, középnagyságú pulyka belsejét megtöltjük a következő töltelékkel: egy kiló megtisztított és tejben puhára főzött, átpasszírozott, kihűlt gesztenyét összekeverünk 25 deka darált, sovány disznócombbal, 2 tejben áztatott, áttört zsemlyével, 2 egész tojással, kettőnek a sárgájával, 1-1,5 deci tejföllel (vagy tejszínnel), kellő sóval és borssal. Miután a pulykát megtöltöttük, füstölt szalonnával megtűzdeljük, és a sütőben kb. 2-2,5 óra alatt, gyakran öntözve, szép pirosra sütjük.
(A szerkesztő megjegyzése: a pulykát töltés előtt érdemes kívül-belül besózni.)


Borleves
Egy liter jó asztali bort felforralunk, beletéve egy citrom levét, kevés darabos fahéjat, 1-2 szegfűszeget és egy citrom darabokra szelthéját. 8 tojássárgáját habosra keverünk 8 púpozott evőkanál cukorral, s a forró bort vigyázva, folytonos keverés közt lassan rászűrjük. Újra a tűzre tesszük, és habverővel addig verjük, míg jól megsűrűsödik. Átszűrve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek