Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nagyon divatosak a házilag készített karácsonyfadíszek, és külön öröm, ha ehetőek is. A következő apróságok nemcsak szépek, de nagyon finomak is, s garantáltan elácsorognak pár napig a feldíszített fán (már ha le nem eszegeti valaki).
Kép: Habkarika 2015.10.20. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361
Habkarika
Hozzávalók: - 8 tojásfehérje - késhegynyi sütőpor - 1 evőkanál keményítő - 1 csomag vaníliás cukor - 40 dkg porcukor - ételfesték
A fehérjéket a sütőporral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukor felét, és tovább verjük, míg kőkemény nem lesz a hab. A maradék cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a keményítővel, óvatosan összeforgatjuk a habbal. Három-négyfelé osztjuk, ételfestékkel tetszés szerint színezzük. Csillagcsőrös habzsákba töltjük. Sütőpapírral bélelt tepsire karikákat nyomunk belőle. 80-100 fokos sütőben, kitámasztott sütőajtó mellett szárítjuk.
Karácsonyi keksz
Hozzávalók: - 22 dkg puha vaj - 15 dkg cukor - 1 tojás - 33 + 2 dkg liszt - fél citrom reszelt héja - 1 csipet só - 1 csomag vaníliás cukor - 1 evőkanál mandulalikőr - a díszítéshez apró cukrok, cukormatrica, porcukor
Habosra keverjük a puha vajat a mandulalikőrrel, a sóval, a vaníliás cukorral, az egész tojással és a 15 dkg cukorral. Fakanállal belekeverjük a 33 dkg lisztet és a citromhéjat. Ekkor még kicsit ragad a tészta. Átkaparjuk egy deszkára, és 2 dkg liszttel átgyúrjuk. Pár perces pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tetszőleges figurákat vágunk ki belőle. Használhatunk hozzá sütipecsétet is, mivel nagyon jól megtartja a formáját. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, tetszés szerint díszíthetjük apró cukorkával, cukormatricával, porcukorral.
TIPP
Melegen még eléggé puha, hajlékony a keksz, ezért sima felületre tegyük hűlni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu