Egész évben önzetlenül

December 22-én 16 beteg gyermek és családja vehet részt Szegeden egy sétarepülésen, amelyet a Taxisok és Civilek a Beteg Gyermekekért mozgalom szervezett nekik.

Család-otthonTanács István2017. 12. 22. péntek2017. 12. 22.

Kép: Szeged, 2017. január 13. Taxisok a gyerekért csoport. Berinszki Zoltán taxis, a csoprt létrehozója.Fotó: Ujvári Sándor

Egész évben önzetlenül
Szeged, 2017. január 13. Taxisok a gyerekért csoport. Berinszki Zoltán taxis, a csoprt létrehozója.Fotó: Ujvári Sándor

2016 karácsonya előtt terjedt el az országban a Berinszki Zoltán szegedi taxis által indított mozgalom: a taxisok – és nyomukban segítőkész civilek – ingyen szállítják gyógykezelésre vagy onnan haza a tartósan beteg, nehéz sorsú gyermekeket. Az ő szüleiknek nincs pénzük taxira, a hivatalos betegszállítás pedig gyakran többórás, gyötrő tortúra számukra (is).

Idén adták át, de a 2016-os Év Embere díjat kapta meg a Délmagyarország napilaptól Berinszki Zoltán. Kérdés volt, hogy alábbhagy-e a lelkesedés, sikerül-e állandó, működőképes szervezeti formát találni a mozgalomnak és résztvevőinek. Karácsony előtt elmondható: fennmaradtak a rendszeres ingyen betegszállítások, de tovább is léptek.

Október elején jegyezték be az alapítványukat. Felfedezték: a beteg gyermekek kimaradnak az egészségeseknek természetes élményekből. Húsvétkor a Szegedi Vadasparkba vitték őket. Kétszázötven beteg gyermek és családja így élvezhette ingyen a Fővárosi Nagycirkusz vidéki előadásait. Az izomsorvadásban szenvedő Csurár Viktorkát kérésre vajháti otthonában látogatta meg Filó Andor kick-box világbajnok tanítványával, Lajos Kamillával, és ajándékkal köszöntötték születésnapja alkalmából.

Nehéz év volt, nagyon fárasztó, mondja Berinszki Zoltán, de annak örül a legjobban, hogy mások továbbfejlesztették az ötletét: Szolnokon mozgáskorlátozott, idős embereket visznek ki ingyen a temetőbe, akik másképp nem tudnák fölkeresni a szeretteik sírját.

Ezek is érdekelhetnek