Művészi advent

Szentendrét II. Endre Árpád-házi királyunkról – aki leginkább a magyar főurak által utált Gertrúd férjeként, illetve Szent Erzsébet apjaként él a köztudatban – nevezték el. Azt már kevesebben tudják, hogy a magyar uralkodó 3000 magyar foglyot szabadított ki a Szentföldön, ezért Jeruzsálem hercegének is hívták. Városa ma a művészek kedvelt helye, itt él a legtöbb aktív alkotó az országban. A művészet szelleme a január 7-ig tartó adventi vásárt is meghatározza.

Család-otthonHajós2017. 12. 17. vasárnap2017. 12. 17.
Művészi advent

Idei különlegesség, hogy a megszokottan nyáron működő Szentendrei Teátrum most, advent időszakában is várja előadásokkal a gyerekeket a Pest Megyei Könyvtár színháztermében. A város első polgármesteréről elnevezett Dumtsa Jenő utcában már ünnepi a hangulat, kiállítók sokasága kínálja portékáját. A meseboltban egyedi és különleges játékok, több helyen színvonalas kortárs művészeti ékszerek, kerámiák, festmények, máshol ásványok és féldrágakövek, természet alkotta „segítő” csodák, míves bőráruk közül lehet válogatni.

De kóstolhatunk is: például kecske- és tehénsajtot; az adventi bögrékbe földieperből készült bor, forralt borok, forralt koktélkülönlegességek kerülnek. Faszénparázson készül málnás és gyömbéres kürtőskalács, máshol krampampuli, forró csoki. Lehet válogatni új és antik könyvek között, hanglemezekből, diafilmekből, mese DVD-kből és képregényekből is. Szombatonként mindig más szentendrei óvoda kicsinyei vonulnak végig az utcán lámpásokkal, játszanak, énekelnek. Szentendre főterén pedig látványos fényfestés gyönyörködtet.

Ezek is érdekelhetnek