Csalóka színek

Nem mindegy, hogy a közlekedési lámpa pirosat vagy zöldet mutat-e, ám a színtévesztők – akik zömében férfiak – ennél is komolyabb gondokkal szembesülnek.

Család-otthonPalágyi Edit2018. 01. 25. csütörtök2018. 01. 25.

Kép: 6 year old girl taking the Ishihara color vision test used for color-blindness screening, at school. BURGER/PHANIE, Fotó: BURGER

School medicine
6 year old girl taking the Ishihara color vision test used for color-blindness screening, at school. BURGER/PHANIE
Fotó: BURGER

A leginkább anyai ágon öröklődő színtévesztés – a vörös, a zöld vagy a kék szín rendellenes látása – az esetek zömében a fiú utódoknál jelentkezik: a retinán található receptorok együttes működési zavara miatt a nagy többségtől eltérően érzékelik a színeket. A férfiak 8, míg a nők alig fél százaléka színtévesztő.

A receptorok hiánya, részleges vagy teljes működésképtelensége pedig már színvakságnak számít – ez százból két férfit érint. A színtévesztés – ami nem gyógyítható – számos szakmában hátrányt jelent, azonban a Budapesti Műszaki Egyetem kutatóinak sikerült olyan szemüveget kifejleszteniük, mely javítja a színlátást. A kutatócsoport okostelefonokon elérhető applikációt is létrehozott, amivel tesztelhetjük a színlátásunkat. A színtévesztők számára segítséget jelent, hogy az alkalmazás jóvoltából legalább a monitoron jól láthatják a színeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek