Gyakoribb, mint gondolnánk, akár egy buszon is elkaphatjuk - Kellemetlen, de kezelhető

Szárnyra kapott a hír, hogy a budapesti Szent Margit Kórház ápolási osztályán az ősz óta rühfertőzéssel küzdenek. Az intézmény vezetői cáfolták a vádakat.

Család-otthon (pingi)2018. 01. 24. szerda2018. 01. 24.
Gyakoribb, mint gondolnánk, akár egy buszon is elkaphatjuk - Kellemetlen, de kezelhető

Az MTI-nek elmondták, hogy októberben az osztályon néhány betegnél a bőrgyulladás (dermatitis) jeleit észlelték, s mivel ilyenkor felmerül a rüh gyanúja, mindenki – a tünetmentes betegek és a dolgozók egyaránt – azonnal megkapták a bőrgyógyász elrendelte kezelést. A kórházi textíliákat, ágyneműket, ruházatokat elkülönítve kezelték és fertőtlenítették, a helyiségek fertőtlenítő takarításáról is gondoskodtak.

Tehát a vélt vagy valós probléma mára remélhetően megoldódott, mégis hasznos felidézni néhány alapvető tudnivalót a rühről, hiszen gyakrabban előfordul, mint gondolnánk.

Elsősorban a hajléktalanok és a rossz szociális körülmények között élők soraiban fertőz, de kis balszerencsével elkaphatjuk akár a buszon is.

A rühesség okozója a Sarcoptes scabiei nevű atka. A nőstény alagutat fúr a bőr legfelső rétegében és petéket rak a járatba, majd a lárvák pár napon belül kikelnek. A fertőzés az atka kiváltotta allergiás reakció miatt erős viszketést okoz. A rühességre utaló további tünetek a bőrön megjelenő kiütések, amelyek gyakran kisebb területekre koncentrálódnak, így például az ujjak között, a csuklóknál, a könyöknél, a deréktájékon vagy a hónaljnál jelennek meg. A bőrben mozgó atkák kacskaringós vonalakat is hagyhatnak maguk után. A fertőzés emberről emberre terjed, de attól nem kell tartani, hogy beteg állattól – kutyától, macskától – elkapjuk.

A rühesség nem súlyos kór, de a kínzó viszketés – ami éjszaka még intenzívebben jelentkezik – megkeseríti a beteg életét. Kezelése többnyire hosszadalmas és nehézkes, mert nemcsak a fertőzött páciens szervezetéből kell kipusztítani az atkákat, hanem a vele kapcsolatban lévőket is kezelni, a környezetet pedig alaposan fertőtleníteni szükséges.

A betegnek általában az egész testre alkalmazandó kenőcsöt, krémet rendel az orvos, a viszketést pedig szájon át szedhető gyógyszerekkel lehet csillapítani.

Ezek is érdekelhetnek