Ingyenes szűrés

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának Pedagógiai Szakszolgálata központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart ingyenes szűrővizsgálatot – hívta fel a figyelmet Gruber Mónika intézményegység-vezető.

Család-otthonMunkatársunktól2018. 01. 29. hétfő2018. 01. 29.
Ingyenes szűrés


A megkésett mozgásfejlődésű vagy eltérő izomtónusú gyermekek 18 hónapos korig vehetnek részt a szűrésen az orvos, illetve a védőnő javaslata alapján, míg a központi idegrendszeri sérült, koraszülött, mozgássérült gyermekek esetében a hároméves kor a jelentkezés korhatára. Az első vizsgálat során felmérik, hogy a gyermeknek milyen segítségre van szüksége a személyre szabott fejlesztés megkezdéséhez, majd a későbbiekben a szülők megtanulják, miképpen tudják aktívan segíteni gyermekük optimális pszichomotoros fejlődését.

A komplex fejlesztés során a mozgássérüléshez kapcsolódó megismerési jártasság (észlelés, érzékelés), a kognitív képesség (figyelem, emlékezet, gondolkodás), a beszéd- és kommunikációs gyakorlottság indítása, valamint a szociális készségek kialakítása zajlik.

Az intézmény átlagosan 250 gyermeket lát el havonta: többségük első tanácsadásra vagy kontrollra érkezik, míg a többiek heti néhány órában korai fejlesztésre járnak. A vidéki gyermekeknek lehetőségük nyílik édesanyjukkal együtt háromhetes intenzív fejlesztésen részt venni. Ilyenkor a szülők is elsajátíthatják, hogy otthon miként tudják majd alkalmazni az itt tanultakat.

A foglalkozások ingyenesek, az elhelyezést és az ellátást térítés ellenében vehetik igénybe a szülők. Jelentkezni az (1)224-1510-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen lehet.
 

Ezek is érdekelhetnek