Intő jel a hajhullás

Gyakran az időskor velejárója a feledékenység, de nem szabad legyinteni rá, hiszen valamilyen betegség is okozhatja. Ez lehet például érszűkület, daganat, vese- vagy májbetegség, hormonzavar, de akár a B6-, B12-vitamin hiánya is. Gyógyszer mellékhatása vagy stresszes időszak szintén állhat a probléma hátterében – mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.

Család-otthonPalágyi Edit2018. 02. 08. csütörtök2018. 02. 08.
Intő jel a hajhullás

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére hatnak, így az agyra, a memóriára is. Ha a pajzsmirigy túl kevés T3, T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami rontja az agyi funkciókat. A pajzsmirigy alulműködésében szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre, koncentrációzavarokra, mivel az állapotuk lassú anyagcserével, így kevesebb energiatermeléssel jár. A beteg aluszékonnyá, fáradttá, depresszióssá válik, a memóriája romlik.

Hízékonyság, kedvetlenség, alacsony pulzus, hajhullás is felhívhatja a figyelmet a hormonális problémára, ezért érdemes orvoshoz fordulni. (Az agyműködésre jó hatással lehetnek a gyógynövények, így például a veronica officialis, más néven orvosi veronika vagy a ginzeng.) A pajzsmirigyhormon- pótlásra szoruló betegnek rendszerint élete végéig szednie kell a tablettákat, kivéve, ha a zavar szülés után jelentkezik és magától lezajlik.
 

Ezek is érdekelhetnek