Sokat fizet, aki fával fűt

Az ország 3,3 millió otthonában földgázt használnak. A mintegy 660-700 ezer fafűtéses háztartásból legalább 200 ezerben kiépült a földgázfűtés lehetősége is. Így vagy úgy: a háztartások csaknem harmada fűt télen kizárólagosan vagy kiegészítésképpen tűzifával.

Család-otthonO. Horváth György2018. 02. 24. szombat2018. 02. 24.

Kép: Orosháza, 2014. október 2. Tűzifát pakolnak férfiak egy orosházi tüzelőanyag-telepen 2014. október 1-jén. A Földművelésügyi Minisztérium is részt vesz a rezsicsökkentésben, a tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert. MTI Fotó: Rosta Tibor, Fotó: Rosta Tibor

Sokat fizet, aki fával fűt
Orosháza, 2014. október 2. Tűzifát pakolnak férfiak egy orosházi tüzelőanyag-telepen 2014. október 1-jén. A Földművelésügyi Minisztérium is részt vesz a rezsicsökkentésben, a tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 10 százalék árkedvezménnyel árusítanak tűzifát, országosan mintegy 170 ezer köbmétert. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

A leginkább használt földgáz ára alig változott az elmúlt négy évben. Ugyanakkor 2014 januárjában egy mázsa fa (a KSH általános felmérése szerint) 2870 forintba került, ma pedig már 3600-at kell adni érte. Ez egy-egy fűtési szezonban 25-26%-os drágulást jelent a csak fával fűtők számára. Az utóbbi évtizedben terjedőben lévő fabrikettel sem járhatunk jól, mivel az ára a hasábfáéhoz képest néhány százalékkal még jobban emelkedett: egy mázsa 5000-5500 forintról mára 6800-7000-ra drágult.

Ezzel szemben a vezetékes gáz köbmétere (a KSH szerint) négy éve 101 forint. Az elektromos áram díját is már negyedik éve befagyasztotta az állam. Vagyis szinte csak az fizet többet, aki fával és /vagy szénnel fűt. Egy mázsa brikett négy éve 7200-7400 forint volt, most januárban pedig csaknem elérte a 8 ezret. A palackos gáz ára a múlt hónapban több mint a tizedével volt drágább az egy évvel korábbihoz képest.

Ráadásul a fával lehet a legjobban csalni: otthon nincs több mázsát is mérő mérlegünk és köbölni sem tudunk – ugyanis a fát vagy súlyra vásároljuk, vagy a térfogata alapján fizetjük. Aki súlyra veszi, átverhetik azzal is, hogy frissen vágott vagy átázott fát adnak el neki, aminek akár a felét is kiteheti a víz, míg a száraz fáé 20-30%-os. Nem számít, hogy vizes vagy száraz a fa, ha köbméterre adják: itt viszont ránézésre nem igazán lehet megállapítani – kivéve, ha kalodás –, hogy 10-15%-kal kisebb-e a rakat. Az sem mindegy, hogy a hagyományos erdei köbméterért – ez kicsivel több mint 1,7 köbméter –, vagy az általában vett egy köbméterre számítva fizetünk. Az árakat általában az elsőre határozzák meg, de előfordul, hogy csak az utóbbi mennyiséget hozzák ki.

Aki az interneten próbálja beszerezni a fát, manapság kevesebb átveréssel találkozhat: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal folyamatosan ellenőrzi az online tűzifahirdetéseket is. Ilyenkor nehéz beazonosítani a hirdetőt és a hirdetés valóságtartalmát. Az első vizsgálatok során a hirdetéseknek nem kevesebb, mint 70%-át kellett töröltetni. Ez a döbbenetesen magas arány arra is rámutat, hogy az online hirdetett fa illegális eredetű volt, vagy átverésre készültek.