Furcsaságokkal kopogtat a kór

SZEGÉNY FÉRJEM felkel az asztaltól, és nem emlékszik rá, hogy mit ebédelt. Régi verseket szaval, azokat nem felejtette el – panaszolta az idős asszony, akivel az egri Alzheimer Café előadásán találkoztunk. A demencia egyre többeket érint, ahogyan öregszik a társadalom, s a kór az egész családot megviseli.

Család-otthonPalágyi Edit2018. 04. 11. szerda2018. 04. 11.

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Furcsaságokkal kopogtat a kór Fotó: Gal Gabor +36303330726

Több városban is működik Alzheimer Café – például Győrben, Sopronban, Miskolcon –, s most már Egerben is, hogy összehozzák a szakembereket azokkal, akiket a demencia problémája betegként vagy hozzátartozóként érint.

– A magány gyakran sietteti a szellemi leépülést, aki viszont aktív és társaságba jár, késleltetheti a bajt. Az Alzheimer-kór nem gyógyítható, de a korai felismerés sokat segíthet. Az előadásokat azok is haszonnal hallgathatják, akik családtagjukat gondozva-ápolva szembesülnek a betegséggel – magyarázta Szabó Katalin, az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény Belvárosi Gondozási Központjának vezetője. Havonta egyszer Alzheimer Caféra várják a vendégeket, a hétköznapokon idősek klubjaként működnek. Akadnak, akik direkt a kezdeti feledékenység vagy levertség miatt kezdenek járni a közösségbe, ahol a társaság és a szakmai segítség enyhíti a tüneteket.

A demencia néha csak furcsaságokkal kopogtat: az idős ember nem találja a kulcsát, jól elrakja a nyugdíját, s azt hiszi, ellopták. Megesett, hogy egy néni nem mert enni a saját hűtőszekrényében talált élelmiszerből, mert azt hitte, az az oroszoké, akik beköltöztek hozzá. Otthon emiatt éhes maradt, de a klubban rendesen étkezett és a gyógyszerét is bevette. Az is használ, hogy az idősek együtt sétálnak, kirándulnak, rejtvényt fejtenek, logikai játékokkal tornáztatják az agyukat.

– Magam is sok jelzést kapok a hozzátartozóktól, hogy az idős szülő ott felejtette az ételt a tűzhelyen, vagy nem zárta el a vízcsapot. A betegek azt veszik észre, hogy minden kiesik a fejükből, nehezen találják a szavakat, esetleg eltévednek. Először a rövid távú memória károsodik, a régi emlékek viszont jobban megmaradnak. A figyelmeztető jeleket rendszerint gyorsan követi a többi, de nem ritka, hogy évek telnek el, mire megszületik a diagnózis. A kór ugyan gyógyíthatatlan, de a kezdeti szakaszában segíthet a gyógyszeres terápia – hívta fel a figyelmet egri előadásában dr. Tóth Attila háziorvos.

A demencia egyre súlyosbodó betegség, amit nem kell az öregedés természetes velejárójaként elfogadni. Érdemes előbb a házi-, majd szakorvoshoz fordulni, aki megfelelő tesztekkel igazolhatja a gyanút. A betegek rajzai is árulkodnak a leépülésről: egy 68 éves festőművész például egyetlen év alatt elfelejtett rajzolni. A hírességeket sem kerüli a kór, Ronald Reagan amerikai elnök azt írta, miután szembesült az Alzheimer diagnózisával: „Most pedig rálépek arra az útra, amely életem sötét alkonyába visz.”

– A férjemnél évekkel ezelőtt kezdődött a betegség, ma pedig már ott tartunk, hogy sokszor engem sem ismer meg. Ha kimegy a kapun, nem jut eszébe, hogy becsengessen, addig járkál odakinn, míg valaki beengedi. Miután feláll az asztaltól, azonnal elfelejti, hogy ebédelt-e. Arra sem emlékszik, megitta-e a kávéját. Olyan okos ember volt, és most nem tud semmit. A régi verseket szívesen szavalja, azok nem mentek ki a fejéből. Csak attól félek, később még rosszabb lesz az állapota – panaszolta a 89 éves Ilona néni, az Alzheimer Café egyik résztvevője. Számára már az is könnyebbség, hogy megoszthatta másokkal, mit kell átélnie, miközben a férje megállíthatatlan leépülését látja…

Ezek is érdekelhetnek