Kis kő, nagy fájdalom

HAJLAM KÉRDÉSE IS, kell-e vesekövességgel bajlódnunk életünk során. Ha a szülőknél előfordult, jó eséllyel a gyerekeknek is számolniuk kell a betegséggel. Megfelelő táplálkozással és életmóddal megelőzhetjük a kőképződést, viszont bizonyos ételek elősegíthetik a kialakulását.

Család-otthonH. E.2018. 05. 09. szerda2018. 05. 09.

Kép: Woman drinking a glass of water. GARO/PHANIE, Fotó: GARO

Woman
Woman drinking a glass of water. GARO/PHANIE
Fotó: GARO

Kemény, kristályos anyag a rettegett vesekő, többnyire kalcium-oxalát, ami kicsapódik a vizeletben. A betegség meglehetősen gyakori: a páciensek 10-15 százaléka veseköves panaszokkal érkezik az urológiai osztályokra, köztük háromszor több a férfi, mint a nő. A kőképződés oka lehet a helytelen táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életmód, de elősegítheti a vizeletpangás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, a tartós fekvés, a szomjazás és a fehérjében gazdag táplálkozás is.

A vesekő okozta kínokat a szülési fájdalmakhoz hasonlítják, akik már átélték. Érdekes módon a kő mérete és az általa okozott fájdalom között nincs összefüggés: van, amikor a teljes vesemedencét kitöltő kő sem okoz panaszt, míg máskor egy aprócska homokszem is heves görcsöket válthat ki. A kisebb kövek természetes úton is eltávozhatnak a szervezetből, s ha ez nem sikerül, akkor kerül sor az ultrahangos kőzúzásra vagy a műtéti beavatkozásra. A betegség azonban ezzel nem gyógyul meg, hiszen nem szűnnek meg a kóros folyamatok, amelyek eredményeként a kő keletkezett. Ezért aki egyszer már átesett ezen a bajon, érdemes életmódot váltania. Fehérje-, só- és szénhidrátszegény étkezéssel, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, a se nem túl lúgos, se nem túl savas italokkal tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. Fontos, hogy minél több folyadékot igyunk, ami elsősorban egyenletesen elosztott, napi 2,5-3 liter vizet jelent.

A kövesség fajtájától függően változnak az előírt táplálkozási tanácsok.

KALCIUM-OXALÁT-KÖVEK ESETÉN: 

Kerülendő: a tejtermékek, valamint az oxalátban gazdag élelmiszerek, mint például a csokoládé, kólafélék, spenót, kávé, rebarbara, földimogyoró. A gyümölcsök közül mellőzendő a szilva, áfonya, egres, málna, a zöldségek közül a száraz bab és borsó, spárga, brokkoli, spenót, sóska, cékla. 

Javasolt: teljes őrlésű gabonából készült élelmiszerek, tésztafélék, növényi olajok és ebből készült margarinok, a gyümölcsök közül elsősorban citrusfélék (citrom, narancs, grépfrút). A zöldségfélék nyersen és párolva egyaránt fogyaszthatók.

HÚGYSAVKÖVEK ESETÉN 

Kerülendő: marha- és sertéshús, belsőségek (máj, vese, agyvelő), halak. Alkoholos italokat nem tanácsos inni, főként vörösbort nem. 

Javasolt: halhús, baromfi fogyasztása hetente 2-3 alkalommal, sok zöldség és gyümölcs bármilyen formában. Édességet enni csak mértékkel szabad.

CISZTINKÖVEK ESETÉN 

Kerülendő: szigorú vegetáriánus étrend, a C-vitamin nagy adagban történő szedése (100 mg a szokásos napi adag, de legfeljebb 250 mg ajánlott). 

Javasolt: szigorú fehérjeszegény diéta, de kevés hal, marha, tojás megengedett. A rostos zöldségfélék ajánlottak, valamint naponta akár 4–5 liter folyadék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek