Kutyaposta

A miskolci Ebnevelde honlapján találtam egy olyan írást, amely választ adhat sok kutyaharapásos történet hátterére. Hogy tudniillik, miért is támad olyan agresszivitással a kutya emberre, gyerekre, állattársra.

Család-otthonSzücs Gábor2018. 05. 09. szerda2018. 05. 09.
Kutyaposta

Ez – mondja az Ebnevelde, s mondja a Kutyapostás is – legtöbbször a félelmi agresszió következménye. Nézzük akkor, mi fán terem ez a félelmi agresszió? És most hagyjuk a genetikai eredetű okokat – sajnos akad ilyen is –, beszéljünk arról a sokkal gyakoribb, mondhatni leggyakoribb okról, ami a korai szocializáció hiánya miatt alakul ki. A  korai szocializáció fogalmát a kutyatartók és sokszor a tenyésztők sem ismerik. Ezért gyakori, hogy a kölyköket (félve a fertőző megbetegedésektől vagy nemtörődömség miatt) három hónapos korukig vagy még tovább is izoláltan, elzártan tartják. Azonban a kutyák szociális fejlődése során az 5. és a 12–14. élethét közötti időszak kritikusnak tekinthető. Ha ezalatt nem válik természetessé számukra az idegen emberek közelsége, a városi forgalom és a zajok, akkor akár örökre félénkekké válhatnak. Aminek eredményeként például az idegen emberekkel és az idegen környezettel szemben életük végéig nehezen leküzdhető bizalmatlanságot, félelmet éreznek, és emiatt válnak agresszívvé.

A félénk kutya általában csak akkor támad, ha idegenek közelítik meg vagy sarokba szorul (passzív forma). A kutya lesunyja a fejét, pupillái tágak, morog, a füleit hátracsapja, a farkát behúzza, igyekszik meglapulni, megpróbál elmenekülni, közben ugat, majd támad, ha az idegen közelségét már elviselhetetlennek érzi. Néha mindez aktív formában jelentkezik, amikor a kutya megtanulja, hogy a támadó magatartással elűzheti az idegeneket, így tudatosan és rendszeresen alkalmazza velük szemben a fenyegetést és a támadást.

Erről a rossz tulajdonságról meglehetősen hosszú, türelmes és következetes neveléssel tudjuk csak leszoktatni. A kutya figyelmét lehető- leg elterelve (idegen környezet, játék, másik kutya jelenléte), fokozatosan növeljék az ingereket, vagyis vigyék a kutyát idegenek közé. Mindig dicsérni kell az állatot, ha nyugodt, de büntetni soha nem szabad! Sok gazda az ivartalanítástól várja kutyája vadságának csökkenését, nos, a félelmi agresszióra ez hatástalan.

Mindez azonban elkerülhető a korai szocializációval. Vagyis – természetesen ügyelve az egészségügyi kockázatokra – minél előbb kutyák, emberek, zajok közé kell vinni a kiskutyát. Ez általában a kombinált oltóanyagok mellett 8-10 hetes korban már ajánlott. Míg az örökké zárt udvarban tartott kutyák, ha véletlenül kiszabadulnak, szinte biztos, hogy támadni fognak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek