Tejmaffia vagy más

Megáll az ember esze! Ilyen talán még soha nem fordult elő Magyarországon, ami a napokban történt. Egyes áruházláncok zsaroló fenyegetést kaptak, miszerint szándékosan megmérgezték az ultramagas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejeket. Kiderült, hogy csak magyar gyártmányú márkákról van szó. Ez nemcsak a zsarolás gyanúját veti fel, hanem a gazdasági bűnözés terrorcselekmény fogalmát is kimerítheti. Bár lapzártánkig nem találtak mérgezett tejet a szakemberek, már a fenyegetőzés ténye is riasztó.

Család-otthon(hgy)2018. 05. 29. kedd2018. 05. 29.

Kép: Tejivás, tehéntej, házi tej, egészség, kalcium, vitaminok, életmód, élelmiszer 2011.02.27. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Tejmaffia vagy más
Tejivás, tehéntej, házi tej, egészség, kalcium, vitaminok, életmód, élelmiszer 2011.02.27. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Május közepén riadót fújt hát a teljes magyar élelmiszer-biztonsági rendszer, beleértve a tejfeldolgozókat, a tejet árusító üzleteket. Mindenki keresett és kutatott, próbálta kideríteni, vajon a készletébe tényleg kerülhetett-e méreggel kezelt tej? A tejüzemben ennek a valószínűsége igen kicsi: az UHT-tej úgy készül, hogy a bevizsgált friss tejet beeresztik egy gépbe, ami egyszerre végzi a kartondoboz kialakítását és a 140 fok feletti hővel pillanatokig kezelt tej betöltését, majd a doboz steril lezárását. Tehát, ha bekerülhetne is méreg az ilyen UHT-tejbe, csak utána, a tejipari cégnél történt raktározás, szállítás, majd a boltokban való újbóli raktározás során történhet. A vizsgálatok során nem leltek olyan dobozra, melyet láthatóan manipuláltak volna. Ezeket a dobozokat a felnyitás után képtelenség feltűnés nélkül visszazárni. Talán fecskendő- tűvel bejuttatható valamilyen anyag, de már akkor is csepeg a doboz, a tej pedig megromlik.

De miért csinálhat valaki ilyet? Egyes tejipari hírek szerint zsarolásról lehetett szó, az elkövető né- hány milliót kért volna, mások szerint a magyar tejipart akarta megszorongatni. Bár az első verzió sem vethető el, a másodiknak reálisabb az alapja. A magyar tejipar ugyanis kőkeményen védi az érdekeit: a vesztes csatákat az UHTtejek piacán szokta elszenvedni, ezért különösen figyelik e termékkör áralakítását. Nem múlik el negyedév, hogy valamelyik áruházlánc ne akciózna gyanúsan olcsó UHT-tejekkel. Van, mikor már 130- 140 forintért is lehet egy litert kapni, ez mind külföldi termék. Ugyanakkor a magyar gyártók 160-180 forintnál olcsóbban képtelenek ezt a terméket a boltok polcaira juttatni. E termékkörnél működik/működhet még igazi áfacsalásos hálózat is: az UHT-tej áfája még mindig 18%, szemben a friss tej 5%-ával. Azaz van akkora áfa, amit elcsalva nagy hasznot lehet húzni. Nem véletlen, hogy a fenyegetőző csak magyar gyártók termékeit nevezte meg potenciális mérgezettként. Ezzel igazából a magyar termékek forgalmát törheti le, amennyiben a vevők be pánikolnak. Így teret lehet nyitni az egyébként is legalább 50%-os piaci részesedésű import tejek előtt. Többmilliárdos üzletről, szervezett gazdasági bűnözésről lehet szó! 

Lapzártánk idején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda is dolgozik az ügyön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek