Közös a felelősség

AZ ELSŐ ANTIBÉBI-PIRULA csaknem hatvan éve jelent meg, de a fogamzásgátlás módja még ma is fejtörést okoz. Nyáron tombolnak a hormonok, azt azonban hideg fejjel kell végiggondolni, hogyan kerülhető el a nem kívánt terhesség. Spirál vagy tabletta? – ehhez is adnak tanácsot a nőgyógyászok.

Család-otthonP. E.2018. 06. 11. hétfő2018. 06. 11.

Kép: 20070816 -KIEWIT,BELGIUM: Illustration picture of a crowd surfing girl during a concert on the first day of the Pukkelpop music festival, Thursday 16 August 2007 on the Kiewit site in Hasselt. BELGA PHOTO YORICK JANSENS, Fotó: YORICK JANSENS

Közös a felelősség
20070816 -KIEWIT,BELGIUM: Illustration picture of a crowd surfing girl during a concert on the first day of the Pukkelpop music festival, Thursday 16 August 2007 on the Kiewit site in Hasselt. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Fotó: YORICK JANSENS

Romantikus este a tengerparton, naplementével – ez a helyzet nem csak a festőket ihleti meg, de a szerelmeseket is. A kalandos nyaralás előtt ezért a fogamzásgátlással is érdemes foglalkozni. Az 1960-ban piacra került első antibébi-pirulának – ami ellen a pápa dörgedelmesen tiltakozott, bűnösnek bélyegezve a megelőzést – jóval jelentősebb volt a hormontartalma, mint a mai tablettáknak, s komoly mellékhatásokat mutatott. Ma sokan választanák a hormonmentes készítményeket, de a döntés előtt alapvető a nőgyógyászati vizsgálat.

Megesik, hogy az orvosok előzetes vizsgálat nélkül írják fel a fogamzásgátlót, ez pedig kockázatos – állítja dr. Angyal Géza szülésznőgyógyász főorvos. A rendszertelen vagy erőteljes görcsökkel járó menzesz „beállítására” is gyakran ehhez a szerhez nyúlnak, amivel azonban elfedik a bajt. A tabletták a hormontartalmuk révén képesek normalizálni a ciklust, de ez csak úgynevezett megvonásos vérzés. A tablettával beállított „álciklus” miatt nem derülnek ki olyan hormonális problémák, mint például a PCOS – a policisztás ovárium (petefészek) szindróma – vagy a női menstruációs ciklus szabályozásában részt vevő progeszteron hiánya, amiről a nők csak akkor szereznek tudomást, amikor családalapításra vágynak, s nem fogan meg a baba.

A hormonális fogamzásgátlók jelentősen megnövelik a mélyvénás trombózis és az életveszélyes tüdőembólia esélyét azoknál, akiknél öröklötten fokozott a rizikója – hívta fel a figyelmet dr. Blaskó György, a fővárosi Trombózisközpont véralvadási specialistája, aki szerint az ilyen esetek alapos kivizsgálással elkerülhetők. Az esetleges trombofília – azaz genetikai hajlam a vérrögképződésre – sokszor nem okoz tüneteket. Ám ha létezik más provokáló tényező is (például fogamzásgátló szedése, terhesség, tartós mozgásszegénység), akkor veszélyeztetett lesz az illető. Gyakran csak későn derül fény a bajra. Fontos, hogy akinél vérrög keletkezett vagy a családjában fordult már elő trombózis, vegyen részt a trombofília-szűrésen, mielőtt hormonális készítményt szedne.

Legyen biztonságos és kevéssé terhelje meg a szervezetet – ezt várják a nők a fogamzásgátlótól, s erre a spirál igen alkalmasnak tűnik, mivel a hatásfoka csaknem olyan jó, mint a tablettának. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szakorvosa szerint a spirál mellett szól, hogy hosszú ideig, 3-5 évig használható, továbbá praktikus, hiszen nem kell figyelni a tabletta szedésére vagy az óvszer használatára. A spirál hormonmentes változata nem befolyásolja a szoptatást, azok is felhelyeztethetik, akiknek tiltott a hormonális fogamzásgátlás. Talán drágának tűnik, de hosszú távon olcsóbb a többi eszköznél. Hátránya viszont, hogy az eszköz elmozdulhat, és az alkalmazásánál némileg megnövekszik a gyulladás- és a fertőzésveszély. A spirált elsősorban olyan nőknek ajánlják, akik már szültek, a hormontartalmú eszközt a változókor előtt az egyre alacsonyabb hormonszint pótlására is használhatják.

Évről évre felröppen a hír, hogy kikísérletezték az ideális férfi fogamzásgátlót: tabletta, gél és injekció is szerepel a versenyben – de az áttörés mindmáig várat magára. A kutatóknak nehéz meglelniük a férfiakat átmenetileg terméketlenné tevő szert, mert a természet nagyvonalúan bánt velük: egy-egy aktus alatt akár több százmillió spermium indul versenybe a petesejt megtermékenyítéséért, s elméletileg elég, ha egy is célba ér. A spermiumok számát úgy kell csökkenteni, hogy a nemi hormonok hiánya ne viselje meg a szervezetet – azaz a férfierő ne induljon hanyatlásnak. Az átlagos férfi nem igazán sürgeti, hogy elkészüljön a testre szabott készítmény, tart a mellékhatásoktól is. A fogamzásgátlás ennek dacára nemcsak a nők „belügye”, hanem a pár közös felelőssége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek