Melóra, diák!

Pár hét, és kezdődik a vakáció. A diákok nagy része azonban nem otthon, láblógatva tölti a nyarat, sokan dolgoznak az iskolamentes hónapokban. A lehetőségek és a fizetések pedig meglehetősen változatosak.

Család-otthonhj2018. 06. 04. hétfő2018. 06. 04.

Kép: Diákmunka LEGO gyár Nyíregyháza Nyiregyháza munka munkás dolgozó 2013.05.09. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Melóra, diák!
Diákmunka LEGO gyár Nyíregyháza Nyiregyháza munka munkás dolgozó 2013.05.09. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Míg pár évvel ezelőtt hosszú sorokban álltak a tanulók a diákszövetkezetek előtt, hogy nyári munkára közvetítsék őket, mára – köszönhetően az egyre nyomasztóbb munkaerőhiánynak – megfordult a trend: aki szeretne dolgozni, az nagy valószínűséggel talál is lehetőséget. Az persze más kérdés, hogy abban a munkakörben-e, ahol szeretne elhelyezkedni. A legnépszerűbbek a „kényelmes” munkák, vagyis, amelyeket légkondicionált irodákban lehet végezni. De sokan mennek pénztárosnak, árufeltöltőnek is. A gyári munka már kevésbé népszerű – igaz, aki meg azt szereti, ha kiszámítható a munkaidő, az oda megy. Szükség van a mezőgazdasági idénymunkában elhelyezkedő diákokra is, bár az a tapasztalat, ilyen jellegű munkát nem szívesen vállalnak a fiatalok. A  nyári munka nem csak pluszzsebpénzt jelenthet, az idősebb diákok akár egyetemi szakirányuknak megfelelő pozícióban is el - helyezkedhetnek, és ha szerencséjük van, a cég később állandó munkatársnak is felveszi őket. Ez persze nem törvényszerű, de egyetemistáknak, főiskolásoknak érdemes érdeklődniük a jövőbeni szakmájuk területén.

És hogy fizet a diákmunka? Ahogyan a felnőttek foglalkoztatásában, úgy a fiatalokéban is eltérő a bérezés az ország különböző pontjain. Jobban fizetnek a középső országrészben, illetve a gazdagabb megyeszékhelyeken, ám a minimálbért mindenhol meg kell adni a diákoknak – ezt törvény írja elő. Az ország szegényebb részein – Borsod-Aba- új-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nagyjából erre számíthatnak a dolgozó diákok. Átlagosan 800 és 1000 forint körül mozognak az órabérek, de lehet többet is keresni, akár 2–2500 forintot is óránként, igaz, ehhez szaktudás – például informatikai – kell.

Bár a diákok számára biztonságot nyújt a Munka törvénykönyve, amely őket is védi, nem árt néhány szabállyal tisztában lenniük. Például azzal, hogy 18 év alattiakat csak úgy foglalkoztathatnak, ha törvényes képviselőjük is hozzájárul – a szülő vagy gyám aláírása nélkül a szerződés érvénytelen. Ennek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyszínét és napi munkaidejét, illetve a munka időtartamát. A fiatalkorúak naponta maximum nyolc órát tölthetnek a munkahelyükön, nem dolgozhatnak éjjel, vagyis őket csak reggel 6 és este 10 között lehet alkalmazni, illetve két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt, minden héten két pihenőidőt kell adni nekik. 

Természetes, hogy az adóhivatalnak is kell tudnia minderről, a munkaadónak a tanuló munkaviszonyát is be kell jelenteni. Hogy ez megtörtént-e, a diákok az ügyfélkapun keresztül ellenőrizhetik. 

Ezek is érdekelhetnek